Wida B.V.B.A
Grote Baan 101
9120 Melsele

gsm : 0475/53.42.35

Veel gestelde vragen

over pellets en pelletkachels

Hoelang kan je stoken met een voorraad pellets?

Dit is afhankelijk van uw stookgedrag. Wilt u het graag heel warm hebben ?... Dit is eveneens afhankelijk van uw woning. Is deze goed geïsoleerd, dubbel glas in de ramen,... Wilt U 's nachts stoken ?

Van wat zijn pellets gemaakt?

Pellets worden gemaakt van (fijn) zagemeel afkomstig van zagerijen. Het is afkomstig van zuiver en onbehandeld hout. Er worden geen lijmen of andere bindmiddelen toegevoegd voor het aanmaken van de pellets. Door de harsen in het hout, kan het zaagmeel in een korrel worden geperst en blijft het mooi samen.

Stoken met pellets is zeer zuinig!

- Thermostatisch geregeld. Als het warm genoeg is, gaat de kachel minder branden, en vanzelf uitschakelen. Wanneer het weer kouder wordt, start de kachel terug automatisch. Je zal nooit meer pellets verbruiken dan nodig. - Modulerend systeem. De schroef van archimedes (aanvoerschroef van pellets) gaat sneller of trager draaien naargelang de behoefte en regelt zo de hoeveelheid pellets die in de verbrandingskamer vallen.

Is er veel as van pellets?

Bij de verbranding van pellets heb je slechts 1 % as. Dus 100kg pellets verbranden = ca 100 uren branden = 1 kg as. Dit is dus zeer weinig! Sommige kachels hebben zelfs geen aslade en worden gemakkelijk met een stofzuiger gereinigd.

Heb je veel stof van pellets?

- Neen! De deur van de kachel moet bijna nooit opengedaan worden. Het is een gelosten verbrandingskamer. Zo kan er nooit stof of roet vrijkomen. Geen vonken op de vloer. - Een zak pellets in de voorraadruimte gieten maakt ook bijna geen stof. Pellets is een propere brandstof. Het ruikt en stinkt niet, maakt geen vlekken, kan niet ontploffen.... - Pellets verbranden, is hout verbranden. Daardoor moet je wel regelmatig het ruitje reinigen.

Wat is het 'pelletverbruik'

Eén kilo pellets heeft een warmte-inhoud van 5kWh. Met andere woorden:

 • een 10 kW toestel verbruikt 2kg pellets per uur
 • een 5 kW toestel verbruikt 1kg pellets per uur

Kan je de kachel 's nachts laten branden?

Ja, je kan de kachel op een lager vermogen laten branden. Maar dat heeft eigenlijk weinig zin want de kachel kan je ook automatisch laten opstarten met de ingebouwde klok.
Zo kan het al warm zijn als je opstaat.

Hoelang zullen er pellets op de markt zijn?

Pellets zijn een volwaardige brandstof. In Oostenrijk kiest 60 % van de nieuwbouwers resoluut voor pelletverwarming.
Pellets als brandstof is in de buurlanden reeds een goed ingeburgerd alternatief voor olie.
Dit betekent dat de productie van pellets niet over enkele jaren zal stilvallen.

Waar kan je pellets verkrijgen?

Pellets kan je bij ons bestellen.
U kan echter ook pellets bestellen bij andere leveranciers. Zo zijn er in België reeds een 10-tal fabrikanten van pellets.
Ook de betere kachelhandelaar heeft steevast pelletzakjes op voorraad.
Pellets worden doorgaans verkocht in handige zakjes van 15kg.
De levering voor CV-installatie gebeurt met een tankwagen tot bij u thuis.

Waar worden pellets gemaakt?

Er zijn reeds een 10-tal fabrieken in België waarvan 2 in Vlaanderen.
Hier en daar worden nog nieuwe fabrieken opgestart.
Er zijn momenteel in Europa reeds meer dan 200 pelletfabrieken.
Pellets worden dus lokaal geproduceerd.
Wij zijn dus niet afhankelijk van de Arabieren.

Is er veel energie nodig om pellets te maken?

Nee, de totale grijze energie bedraagt ongeveer 2 à 3 %. Dit is in vergelijking met gas (10 %), stookolie (12%) en electriciteit (30%) heel weinig.

Hoelang en hoe kun je pellets bewaren?

Pellets verouderen niet, en nemen quasi geen vocht op.
Houtpellets kun je dus meerdere jaren bewaren zonder kwaliteitsverlies.

Hoe evolueert de prijs van pellets?

De prijs van pellets is weinig onderhevig aan schommelingen zoals dat het geval is met stookolie of gas.
De prijs van pellets is stabiel en wijzigde gedurende het laatste jaar amper. In de zomer zijn pellets meestal wel goedkoper als in de winter.

En wat als er geen houtafval meer is?

Er is in Europa heel veel houtafval en op vandaag wordt hiervan slechts een zeer klein deel gerecycleerd tot pellets.
Zoalng de zon schijnt zal er plantengroei zijn, en dus ook afval om te pelletiseren. Ook andere grondstoffen zoals suikerbietpulp, maispulp, soyapulp kunnen tot pellets geperst worden, en gebruikt worden om warmte te produceren.

Waar kunnen we terecht met onze vragen?

Voor alle vragen aangaande pelletverwarming kan je bij Wida terecht.
Wij geven graag advies en raad bij uw keuze voor hernieuwbare energie. Stel uw vraag telefonisch of via e-mail zoals U wenst..

naar boven

over Health Mate - Infrarood Sauna

Is de Health Mate groen ?

A_healthmate_groen.jpg

 

 

Niet alleen uw Health Mate® cabine is groen. 

Ook onze ‘Chain-of-Custody' (COC) is gecertificeerd.
COC is de weg die grondstoffen volgen van een bron met FSC-keurmerk, via de verwerking, productie, distributie en bedrukking tot het afgewerkte product.

Uw Health Mate® is dus 100% groen, van begin tot einde, van boomstam tot sauna!

 


Health Mate® (PLH Products, Inc) is de enige fabrikant van infraroodsauna's met een keurmerk van de Forest Stewardship Council (FSC), het Sustainable Forestry Initiative (SFI) en het Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC). Deze keurmerken tonen aan dat wij voldoen aan de strengste normen om de natuurlijke rijkdommen te vrijwaren.

 

Uw gezondheid en de gezondheid van onze planeet zijn belangrijk voor ons.


Het FSC-keurmerk geeft de zekerheid dat u voldoet aan de strengste sociale en ecologische normen op de markt. Omdat de publieke bezorgdheid over de wereldwijde toestand van de bossen en houtvoorraden toeneemt, biedt de FSC een betrouwbare oplossing voor ingewikkelde ecologische en sociale problemen.

 

Het PEFC biedt kopers van hout- en papierproducten de zekerheid dat ze duurzaam bosbeheer ondersteunen.

 

De SFI-standaard voor boscertificering is gebaseerd op principes die duurzaam bosbeheer ondersteunen, waaronder maatregelen die bedoeld zijn om de water-kwaliteit, de biodiversiteit, de natuurlijke leefomgeving van planten en dieren, bedreigde diersoorten en bossen met een hoge conserveringswaarde te beschermen.

 

Waar zet je zo'n cabine best?

Je kunt een Health Mate® infraroodcabine plaatsen waar je wilt en op om het even welke ondergrond. Het enige wat je nodig hebt, is een stopcontact. Er is geen noemenswaardige warmte te voelen aan de buitenkant van de cabine.

Verbruikt een infraroodcabine veel elektriciteit?

Een infraroodcabine van Health Mate® verbruikt niet meer dan een haardroger. Daar hoef je 't dus niet voor te laten.

Moet je de Health Mate® infraroodcabine opwarmen voor gebruik?

Dat is een heel persoonlijke kwestie. Veel mensen vinden het leuk de warmte te voelen toenemen,
anderen hebben ze liever op temperatuur als ze erin stappen.

Hoe onderhoud je een Health Mate® infraroodcabine?

Leg altijd een handdoek op de zitbank en op de grond. Maak ook geregeld de binnenkant schoon met een vochtige (géén natte) doek. Gebruik hiervoor geen detergenten want die dringen in het hout en kunnen een hinderlijke geur geven als het hout opwarmt. Mochten er na verloop van tijd toch kringen of vlekken ontstaan, dan kunnen die met een fijn schuurpapiertje verwijderd worden.

Wat gebeurt er precies in je lichaam ?

Tijdens een Health Mate® infraroodsessie warmt je lichaam geleidelijk aan op. Je gaat transpireren omdat je lichaam aan de slag gaat om de warmte af te voeren. Je verliest lichaamsvocht - 80% water en 20% afvalstoffen - maar dat is niet alles. Heel dat afkoelingsproces vraagt energie. Dat betekent dus ook dat je calorieën verbrandt. Zonder dat het moeite kost, en zonder dat je er moe van wordt. 

Je zit lekker relax en comfortabel en toch is je hele lichaam hard aan het werk. Je voelt dat uiteindelijk wel, want je hartslag versnelt en je bloeddoorstroming wordt gestimuleerd, alsof je een half uurtje gelopen hebt. Al na de eerste infraroodbeurt voel je verschil. Je voelt je goed, alle spanning is verdwenen en je spieren zijn weer soepel. Zelfs je huid heeft na een half uurtje infraroodtherapie een frissere teint.

Wat is infrarood licht?

Het was Isaac Newton die ontdekte dat het zonlicht samengesteld is uit alle kleuren van de regenboog. Sommige kleuren kunnen we zien, andere zijn voor het menselijk oog niet te onderscheiden, zoals infrarood en ultraviolet. Beiden vallen net buiten het zichtbaar spectrum. We ervaren ze dan ook niet als kleuren, maar als licht of warmte. 

Niet alle infrarood licht is hetzelfde. De NASA ontdekte toevallig dat infraroodstraling met een golflengte tussen 4.000 en 16.000 nm* hetzelfde ritme heeft als het water in onze cellen. (*) nm: een nanometer is één miljoenste van een millimeter.

Hoe werkt infrarood licht?

De warmtestralen van het infrarood licht in een Health Mate® cabine dringen door tot in onze lichaamscellen waarbij ze energie afstaan, moleculen in beweging brengen en zo warmte opwekken. Deze infraroodstralen slagen erin ons lichaam op te warmen zonder de omgevingslucht te verwarmen. En dat is net één van de troeven van dit infrarood licht.

Er gaat geen energie verloren, je lichaam warmt op maar de omgevingslucht blijft aangenaam. Je lichaam absorbeert die stralen en geniet van de warmtewerking. Zo kunnen je spieren ontspannen en verdwijnt elke spanning uit je lichaam. Zelfs het verkrampt gevoel in je nek en schouders is weg. 

Een Health Mate® infraroodsessie heeft een heilzame werking op je afweersysteem en kan een perfecte ondersteuning bieden bij de behandeling van spierpijn.
Geen wonder dat onze klanten geen relaxerende massages meer nodig hebben of minder frequent naar de kine hoeven te gaan.

Wat doet infrarood licht?

Infraroodstralen dringen diep door in je lichaam en drijven je lichaamstemperatuur op. Door de warmte en de energie die je lichaam absorbeert, wordt je afweersysteem gestimuleerd en krijgt het celvernieuwingsproces impulsen. Dat verklaart meteen waarom trouwe saunabezoekers minder vaak verkouden zijn. 

Maar een Health Mate® infraroodcabine heeft nog meer troeven. Precies door het diep doordringen van de warmtestralen verbetert de bloeddoorstroming wat voor vele aandoeningen of klachten een weldaad is. De warmte doet je spieren goed en je krijgt tal van impulsen die hetzelfde effect hebben als een half uurtje sporten. Zonder dat het je moeite kost bovendien. 

Een Health Mate® infraroodtherapie kan ook een perfecte ondersteuning bieden bij de behandeling van uiteenlopende medische klachten.

Waar is een Health Mate® infraroodcabine goed voor?

Infraroodtechnologie is helemaal niet nieuw. Infraroodbehandelingen worden sinds 1967 toegepast in de medische wereld. Studies hebben aangetoond dat een infraroodtherapie heilzaam kan zijn bij diverse medische klachten: reuma en artrose, spier- en gewrichtspijnen, hoofdpijn en stress, maar ook bij ernstigere aandoeningen. Zelfs diabetici en mensen met chronische darmaandoeningen zijn gebaat bij een Health Mate® infraroodtherapie.

Een infraroodsessie is in de eerste plaats lekker. Je neemt bewust even tijd voor jezelf en je kunt je ontspannen. Al dan niet met een streepje muziek of een goed boek erbij.

Door de warmte worden je spieren soepeler en kunnen je nek en schouders ontspannen. Je lichaam warmt op en je koelsysteem treedt in werking. Dat wil zeggen dat je hart aangepord wordt om wat harder te werken, meer bloed door je aderen te doen stromen en zo de overtollige warmte af te voeren.
Tegelijk ben je ook een deel toxische stoffen uit je lichaam kwijt. Heel dit proces vraagt energie, dus je bent - al zittend en genietend - calorieën aan 't verbranden.

Eén infraroodbeurt doet je lichaam evenveel goed als een kwartiertje intensief sporten. Het gewichtverlies is in beide gevallen even groot. Je vochtbalans moet je in beide omstandigheden opnieuw in evenwicht brengen natuurlijk, maar de calorieën die je verbrandt hebt, ben je kwijt. 

Voor mensen die niet kunnen of willen sporten is dit een ideale manier om hun conditie op peil en tegelijk hun gewicht onder controle te houden. Zelfs oudere mensen of mensen met aandoeningen aan de luchtwegen hebben baat bij een Health Mate® infraroodsessie.

Waarom Health Mate?

Al meer dan 30 jaar is Health Mate® een begrip in de infraroodsector. In 1979 produceerde dit van oorsprong Amerikaanse bedrijf de eerste Health Mate® infraroodcabine. Het bedrijf is inmiddels de absolute nummer één van de infraroodcabinefabrikanten en is daarom al sinds 1979 de referentie in de sector. 

De missie van Health Mate®? Streven naar 100% klantentevredenheid door kwaliteit, innovatie, service en superieur vakmanschap. 
Health Mate® is altijd trendsetter en koploper geweest. Het bedrijf pakt steeds uit met de laatste nieuwe technologie en de beste kwaliteit. Elke cabine wordt gebouwd met de beste componenten die wereldwijd verkrijgbaar zijn. 

Health Mate® is actief in Azië, Europa, Canada en de Verenigde Staten en stelt wereldwijd meer dan 800 mensen tewerk. 
De Health Mate® infraroodcabines worden gebouwd met rode Canadese ceder. Dit edele hout oogt niet alleen mooi, het vervormt of scheurt ook niet bij grote temperatuur- en vochtverschillen. 

Waarom een infraroodcabine van Health Mate®? 

In meer dan 30 jaar heeft Health Mate® zijn vakmanschap, betrouwbaarheid en degelijkheid meer dan bewezen. Elke infraroodcabine wordt met de hand gemaakt en tot in de perfectie afgewerkt. Voor de productie is alleen het beste materiaal goed genoeg. Zo is het hout dat gebruikt wordt van de fijnste soort rode Canadese ceder. De bomen worden bovendien in eigen beheer gekweekt en gekapt. Zo is het perfect mogelijk alleen de mooiste stukken te selecteren. Zowel de binnen- als de buitenkant van de cabines is met dit soort cederhout bekleed.  Dat er voor rode Canadese ceder geopteerd wordt, is ook niet toevallig. Een infraroodcabine is onderhevig aan sterke temperatuurschommelingen. Goedkope houtsoorten zouden al gauw barsten of buigen. Rode ceder is ideaal voor een infraroodcabine. Het is mooi, geurig hout en bovendien erg duurzaam. Het heeft een fijne structuur en textuur en door het oliegehalte dat er van nature in zit, is het hout vanzelf beschermd tegen insecten en schimmelvorming. 
Elke Health Mate® cabine is standaard uitgerust met een Blaupunkt radio en cd. Die wordt geleverd met een handige afstandbediening en beschikt tevens over een iPod aansluiting. Zo kan je je favoriete muziek beluisteren terwijl je aan je gezondheid werkt! 

Health Mate® infraroodcabines zijn standaard uitgerust met een sterrenhemel. Tal van kleine optische vezels zijn ingebouwd in het plafond en vormen minuscule lampjes. Vier verschillende kleuren, naargelang je humeur. Zo krijg je bij elke infraroodsessie ook nog eens een vleugje lichttherapie. 

De beste stralingselementen voor de beste resultaten

Een ander argument om voor een Health Mate® cabine te kiezen, is de kwaliteit van het stralingselement. In elk incoloy stralingselement zit een elektrisch spoel dat omgeven is door samengeperst keramisch zand. De warme kern is dus onverslijtbaar en het geheel is omgeven door een laagje incoloy (een legering van chroom, nikkel en ijzer die bestand is tegen temperatuur en corrosie). 
Die coating optimaliseert de stralingsdistributie en garandeert een minimum aan energieverlies.
Het unieke, M-vormige stralingselement is ook nog eens vergezeld van een reflecterend paneel, waardoor de stralen 100% verspreid worden. 
Uitgebreide tests hebben meermaals aangetoond dat dit de meest efficiënte verwarmingselementen zijn, met bovendien een onbeperkte levensduur. 
De stralingselementen van Health Mate® zijn ook perfect geïsoleerd zodat je in alle veiligheid kunt genieten van je infraroodsessie. 

Eenvoudig te bedienen.

Eveneens binnen handbereik: de kantelschakelaars voor een eenvoudige bediening van de sterrenhemel. Zowel het digitale paneel als de andere bedieningselementen zijn gemakkelijk te bedienen. De aanvoer van frisse lucht regel je met behulp van het regelbare verluchtingsrooster in het plafond. 

Innoverend

Health Mate® investeert voortdurend in onderzoek en ontwikkeling om zijn producten 'up-to-date' te houden en tegemoet te komen aan de wensen van zijn klanten. Dankzij dit innovatieve karakter, gekoppeld aan de unieke kwaliteitsnormen die de fabrikant hanteert, blijft Health Mate® ontbetwist marktleider in zijn sector. Vooraleer een nieuw model op de markt wordt gebracht, wordt elk aspect aan nauwkeurig onderzoek onderworpen.

Medische informatie

De voorbije 40 jaar is er uitvoerig onderzoek gedaan naar de effecten van infraroodtherapie.
In Japan is er zelfs een 'Infrared Society', een groep artsen, wetenschappers en kinesisten die overtuigd zijn van de weldaden van infraroodstralen en er tegelijk ook verder onderzoek naar doen. Er blijken inderdaad heel wat pluspunten aan een behandeling met infrarood licht.

Joggen is relatief populair, maar niet iedereen kan een aantal kilometers lopen. Rolstoelpatiënten, om maar een voorbeeld te geven, moeten een andere manier vinden om hun conditie op peil te houden. Een regelmatige infrarood beurt in een Health Mate® cabine kan een goed alternatief zijn voor cardiovasculaire training.

 

Een doorsnee mens verliest tijdens een halfuur durende infraroodsessie vlot 500 g vocht en verbruikt daarbij tussen de 300 en de 800 kcal, wat je zou kunnen vergelijken met een uurtje hardlopen. Je transpireert minstens dubbel zoveel als in een traditionele sauna! Een Health Mate® infraroodbeurt af en toe kan dus flink helpen bij het onder controle houden van je gewicht.

 

Het team van Japanse onderzoekers heeft succesvolle resultaten gezien bij allerhande spier- en skeletproblemen. Spieren ontspannen, spierspasmen verminderen of verdwijnen, pijn wordt verlicht, fracturen helen sneller... Maar ook andere ziekten en ongemakken kunnen ermee verholpen worden. Zo bleek een infraroodbehandeling soelaas te brengen bij een whiplash, rugpijn, reuma en artritis, schouderstijfheid, hypertensie... en zelfs bij slapeloosheid, menstruatiepijn, maag- en darmklachten.

 

Het extra verbranden van zo'n 1.000 kcal per week is voor de meeste mensen voldoende om overtollig gewicht kwijt te raken. Het maakt niet uit hoe je het doet, het belangrijkste is dat de calorieverbranding gestimuleerd wordt. En dat is precies wat een Health Mate® infraroodcabine voor je doet.

Een infraroodsessie is eveneens een weldaad voor de huid. Poriën vernauwen, littekens vervagen en je huid ziet er jonger en frisser uit. Voor mensen met cellulitis of met huidproblemen zoals psoriasis, eczeem of acne kan een Health Mate® infraroodtherapie een verademing zijn.

 

Ontgiften is de boodschap

 

Volgens dokter Sherry A. Rogers, lid van het American College of Allergy, Asthma and Immunology,
neemt ons lichaam voortdurend toxische stoffen op die er opgeslagen worden en op geen enkele natuurlijke manier het lichaam kunnen verlaten. De enige bewezen methode om de schadelijkste afvalstoffen uit het lichaam te verjagen, is een infraroodbehandeling.
Dokter Rogers is ervan overtuigd dat we met z'n allen blootstaan aan de meest schadelijke stoffen en - erger nog - dat we er ook niet aan kunnen ontsnappen. De boosdoeners zitten overal. In onze voeding, in de lucht die we inademen, in onze huizen, in het water dat we drinken. Denk maar aan de ftalaten (weekmakers in PVC) in alle plastieksoorten en vlootjes waar onze voeding in verpakt is. Zelfs de kankerverwekkende dioxines kunnen we niet weren uit onze voeding. Onze leefomgeving is behoorlijk ongezond.

 

Toegegeven, we krijgen al die schadelijke elementen maar met mondjesmaat binnen, maar ze blijven wel in ons lichaam zitten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we aan zoveel ongeneeslijke kwalen lijden, dat hoe langer hoe meer mensen ademhalings- en allergieverschijnselen vertonen en dat heel wat echtparen met fertiliteitsproblemen kampen.

 

Een gezond lichaam beschikt over een mechanisme om toxische stoffen af te voeren. De enige manier waarop het lichaam vanzelf schadelijke stoffen afvoert, is door te transpireren. Je kunt gaan joggen, sporten, in de tuin werken... maar makkelijker en beter meetbaar is een infraroodsessie, bij voorkeur in een Health Mate® infraroodcabine omdat die veel efficiënter én ook comfortabeler is.

 

Getuigenissen Health Mate

Getuigenissen

 

Nick Nuyens

 

Mijn lichaam ziet tijdens trainingen soms enorm af en heeft nood aan voldoende herstel.A_nick_nuyens.jpg In de zoektocht naar een middel om het herstel van mijn spieren te optimaliseren kwam ik terecht bij de infraroodcabine van Health Mate. 

Door het gebruik van hun Healthmate infraroodcabine ondervind ik een snellere recuperatie van mijn lichaam en spieren waardoor ik op een efficiëntere manier de trainingsintensiteit kan opvoeren.

Ik ervaar dat het mijn fysieke en psychische symptomen van vermoeidheid wegwerkt zonder de kans een blessure op te lopen. Bovendien kan ik samen met Evy eens ontspannen en genieten na mijn trainingen. Mijn keuze voor een Healthmate cabine is evident, zij leveren topkwaliteit gekoppeld aan topservice! Bovendien garanderen ze me een levenslange garantie! Dat is dus zorgeloos genieten!

Sportieve Groeten, Nick NuyensMarc Herremans
Marc Herremans (35) uit Wuustwezel

Marc 'Ironman' Herremans voorstellen, hoeft wellicht niet meer. A_marc_herremans.jpgAls kleine jongen al droomde Marc ervan 'ooit' de beste te worden in een bepaalde sport. 

Hij werd 2-voudig Belgisch kampioen Olympische afstand triathlon, 4de in de Ironman van Australië, 6de in de Ironman van Hawaï en werd in 2002 door de Belgische sportpers uitgeroepen tot sportpersoonlijkheid van het jaar.

Door een fietsongeval raakte hij verlamd, maar dat tragisch ongeval gaf hem tegelijk de 'drive' om door te zetten. Marc bleef trainen en won in 2006, ondanks zijn handicap, de Ironman van Hawaï in de handcycle-divisie.

"Door mijn verlamming heb ik vaak last van mijn rug en heb ik veel spierspasmen en spierpijn.

Zonder de Health Mate infraroodcabine zou ik wellicht pijnstillers nodig hebben en veel meer kine, maar dat hoeft nu niet. Een dagelijkse Health Mate infraroodsessie houdt mijn spieren soepel en laat me toe mijn training op te drijven. Vooral in de aanloop van een wedstrijd is mijn Health Mate cabine onmisbaar voor mij. Het is mijn natuurlijke pijnstiller!"

 


Katrien Pauwels

Katrien Pauwels (42) uit Wondelgem.

Katrien Pauwels is 9-voudig Belgisch kampioene kunstschaatsen en nam in de jaren '80 twee keer deel aan de Olympische Winterspelen.A_getuigenissen/katrien_pauwels.jpg
Competities doet ze niet meer, maar ze geeft nog wel les aan gevorderde schaatsers.

"Ik ging vroeger wel eens naar een gewone sauna, maar dat was toch niet hetzelfde. Je moest de verplaatsing maken, je afspraak respecteren...

Sinds we thuis zelf zo'n Health Mate infraroodcabine hebben, is er een nieuwe wereld opengegaan. Je kiest zelf je saunamoment, je neemt je favoriete muziek mee en je kunt je écht ontspannen. 

De infraroodstralen doen enorm deugd aan je spieren - als schaatser gebruik je ze allemaal! - en ook mentaal kom je tot rust. Het is tegelijk een moment van afzondering en bezinning.

De warmte in een gewone sauna is bijna ondraaglijk, het is 'afzien'. Mij krijg je er alleszins niet meer in. In een Health Mate cabine is het 'genieten'. Ik neem er 2 à 3 keer per week de tijd voor. Liefst 's avonds. Als een ritueel voor het slapen gaan. En geloof me, je bent zo rustig en ontspannen na zo'n saunabeurt dat ook de kwaliteit van je slaap veel beter is. Je recupereert dus ook veel sneller!"

 

Deze cabines moeten terugbetaald worden door de ziekenkas!

 

Sinds een aantal weken zijn wij bezitter van een cabine HM-NSE-3-CD Deluxe, ik kende het principe van infra rood, maar dit overtreft mijn stoutste verwachting, als kind had ik een ongeval met nogal wat beenbreuken, verkeerde bekkenstand, heupprothese op mijn 39ste, dus dit leek een goede aankoop voor ons na een gesprek met vrienden, Bij aanvang mag je er maar drie keer per week in zei men me, maar ik loste dat op mijn manier op, die andere vier dagen ging ik maar heel even om toch te genieten van de zalige warmte, Nu kan niemand me nog mijn dagelijkse sessie afpakken, het geeft je een gevoel van rust voor het slapengaan, veel minder pijn, als je hoofdpijn hebt die laat je achter in de cabine, je zweet aangenaam bij een zacht muziekje en mijn voorkeurskleur is groen, ik ben 53 jaar, en mijn huid vooral in mijn aangezicht ziet er stralend uit, ik krijg er zelfs opmerkingen over, mijn gewicht daar let ik zo wie zo wel wat op, maar gisteren vertelde me iemand je bent vermagerd he, kan zijn, maar dat is niet het belangrijkste!   Zulke cabines moesten terugbetaald worden door het ziekenfonds, of tenminste een tegemoetkoming, ik voel me veel opgewekter nu, minder pijn, gewoon zalig zen, elke avond in mijn cabine, mijn man staat er sceptischer tegenover, maar na een dagje werken in de tuin, stapt hij er toch ook in,   Bovendien was de levering heel correct, heel beleefde mensen die een goeie uitleg hebben gegeven, en je kon niet merken dat ze binnen waren geweest, alles netjes opgeruimd!   Wilde dit jullie graag laten weten, dit is een hele verantwoorde uitgave geweest, wil ik graag een jaar verlof voor laten!!   Groeten, van een super tevreden iemand!  

 

Ria Stessens

 

 

 

Beste koop in jaren! Af en toe ook eens heel goed voor jezelf zijn...!

 

Beste,
 
Hiermee wil ik jullie laten weten dat een Health Mate infraroodcabine ongeveer een jaar in mijn bezit is.
Echt dit is mijn beste koop in jaren die ik heb gedaan,een moment alleen voor mezelf na een drukke dag.
Vooral de afgelopen winter was het telkens zalig genieten,een therapie op zich heel ontspannend,relax en rustgevend.
De reden van aankoop was dat ik veel last had in mijn schouder en hals wat nu ook fel is verminderd.
Ik kan het iedereen aanraden,af en toe ook eens heel goed voor jezelf zijn...!
 
Vriendelijke groeten,
      Paul -  Elvire,Lichtaart

 

 

 

 

Getuigenis van familie K.-K. uit Houthalen.Een super tevreden klant uit Boechout.

Sinds 15 april ben ik in het bezit van een infrarood cabine voor 2 personen die ik bij jullie heb aangekocht.
Ik ga er 3x per week in en ik kan er maar alleen goede dingen over zeggen.
Ik heb ze speciaal gekocht omdat ik veel last had van lage rugpijn en stramme spieren en die warmte doet daar wonderen voor.
Ik wil een speciale vermelding doen!
Ik heb 13 jaar geleden borstkanker gehad met een amputatie tot gevolg en ook met het wegnemen van de lymfeklieren.
Door het wegnemen van die klieren heb ik lymfoedeem gekregen en zit ik met de dikke arm waardoor ik nog altijd 2x per week naar de kinesist moet voor lymfedrainage om die arm soepel te houden.
Nochtans in mijn oksel bleef er nog altijd een stijf en stram gevoel, dat nu door de warmte van de infrarood sauna volledig weg is. Ik zou dus zeker mensen die kwaaltjes hebben van allerlei soorten aanraden om een infraroodcabine aan te schaffen want het is ook nog lekker aangenaam en ontspannend en de warmte is zalig!

Groetjes,

R.G.


 

 

 

 

 

Getuigenis van familie K.-K. uit Houthalen.

 

We zijn uiterst tevreden over het gebruik van de infrarood. Onze cabine staat in een tuinhuis en is met de vloerverwarming binnen de voorziene tijd voldoende op temperatuur. Ook de na-service is uitstekend. Het gebruik ervan is gemakkelijk en het werkt doeltreffend. Je moet het wel minstens 2 à 3 maal per week gebruiken wil je een goed en blijvend resultaat hebben. Vroeger had ik een gewone sauna, maar eigenlijk is het resultaat van een infrarood nog beter. Dus een aanrader.

Groetjes

Fam K.-K., Houthalen

 

 

 


Getuigenis van een sportieve apotheker uit Nijlen.

 

Een goede gezondheid is het belangrijkste wat een mens zich wensen kan. Als apotheker merk ik dat elke dag! Een goede levenskwaliteit houdt me dan ook 24 op 24 bezig, ook voor mijn gezin en mezelf. Voor ik de Health Mate van Arak Welness gebruikte, werd de combinatie van een staand beroep met lange duurlopen 's avonds mij erg zwaar. De infraroodcabine helpt me echter om sneller te recupereren en 's ochtends opnieuw met frisse benen aan de slag te gaan.

Ook mijn vrouw heeft de goede eigenschappen van de cabine al kunnen ondervinden bij het verhelpen van een stijve nek.

 

Met vriendelijke groeten, B.H.

 

 

Getuigenis van N. M uit Borsbeek

 

We zijn met de hele familie heel tevreden dat we de stap gezet hebben naar Arak Wellness, om daar naar de infraroodcabines te gaan kijken. De informatie die we kregen was allemaal terecht.

Mijn moeders knieën en heupen, die na een operatie stijf en pijnlijk bleven, zijn nu na bijna 2 maanden soepeler geworden en doen minder pijn.

Ikzelf heb chronische pijnen, fibromyalgie en lupus. Ik heb ook constant hoofdpijn, dat komt voort uit mijn verkrampte nekspieren, daarom neem ik veel medicijnen om de pijn draaglijker te maken.

Door het gebruik van de infraroodcabine is de pijn ook veel draaglijker geworden, dus moet ik minder pijnstillers nemen.

Mijn spieren worden ook meer ontspannen door de zalige warmte van de cabine.

Wij hebben nog geen seconde spijt gehad van deze aankoop en we raden het iedereen aan om zich een infraroodcabine aan te schaffen.

 

Met vriendelijke groeten,

De familie M.-H. en V.-M. uit Borsbeek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suzy, een jonge enthousiaste moeder met fibromlyalgie.
 

Ik ben Suzy, een 38jarige jonge vrouw die al sinds '97 aan spierpijnen lijd.. nu dus zo'n 12j.    De pijn is constant aanwezig,verminderd met warmte en relaxatie...verergerd met stress en angst... Ik heb nog 7j kunnen werken met de pijn daarna werd het helaas te moeilijk om vol te houden.

Na tal van onderzoeken en verschillende artsen en professoren  die de revue passeerden werd er in 2004 "fibromyalgie" bij me vastgesteld...een chronische aandoening aan de spieren ...waarbij deze constant verkrampen..en in pieken ..kan ik soms zelfs niet meer voor mijn zoontjes zorgen..wat ik het ergst van al vind! Ik heb ondertussen tal van therapieën ondergaan maar helaas geen die me echt verder konden brengen...

Een bijkomend aspect is dat ik zowat immuun geworden ben voor eender welke pijnstiller..er is gewoon niets op de markt dat mijn pijn kan stillen..buiten morfinestikkers maar mijn arts zou me hier graag van afhouden omdat het mijn karakter sterk zou beïnvloedend zit dus niets anders op dan de pijn te verbijten en te hopen dat het snel weer draaglijker wordt..
 
Hier heeft de infrarood cabine soulaas gebracht..ik kwam ermee in contact toen een vriendin me zag afzien bij een gelegenheid. Ze had er zelf één thuis.. was er héél tevreden over en stond erop dat ik het een keer zou komen proberen,ik mocht komen wanneer ik maar wou..
Die week ben ik 3x bij haar geweest en ongelooflijk wat een resultaat..!! Ik hield het niet voor mogelijk..Heb ook geen seconde meer getwijfeld om er zelf één aan te schaffen!

En al geneest het me niet,het is een natuurlijke pijnstiller,ik kan telkens mijn schouders wat meer laten hangen en het is een effectieve aanvulling op de kiné en osteopathie die ik elke week onderga.
 
Het verhoogt ook mijn slaapkwaliteit...ik word dikwijls wakker  van de pijn of geraak soms zelfs niet in slaap..nu, al is het 3u 's nachts..zet ik de cabine op en een kwartiertje later zit ik er al in ,neem daarna een douche en dikwijls lukt het me dan wel om weer terug de slaap te hervatten. Wat vroeger wel anders was.. Wat ook een groot voordeel is; Het moet dagelijks dienen maar verbruikt niet meer dan een koffiezetapparaat wat mooi meegenomen is..
 
En niet alleen fysiek helpt het me vooruit ook mentaal..want vroeger moest ik bij véél meer gelegenheden passen omdat de pijn veel te erg was en me aan bed kluisterde..dus ook op sociaal vlak ben ik erg verbeterd en dat doet enorm veel deugd!
Mentaal kan ik de pijn nu ook beter dragen en dat is ook veel aangenamer voor de mensen om me heen want constante pijn werkt op je gemoed hoor!..
 
Daarom voor iedereen die in hetzelfde schuitje zit..zou ik zeggen, probeer het een keer..het zal je denk ik niet beklagen! Voor mij persoonlijk is het mijn beste aankoop ever! Zou het NOOIT meer willen missen... En kan alleen maar hopen dat ik door mijn getuigenis mensen zou kunnen helpen  die ook lijden aan fibromyalgie..want een leven met constante pijn
is geen lachertje..en zo'n infraroodcabine werkt écht wel verzachtend..
 
groetjes suzy

 


Met de ganse famile genieten


We hebben nu iets meer dan een maand een infraroodcabine.
Om te  beginnen zijn we zeer tevreden over de ontvangst en de service van Health Mate. Nadat we in een familiesauna de infraroodcabine hadden gebruikt, waren we verkocht.

Het was niet alleen deugddoend, maar het kon ook als preventie tegen spier- en andere ziekten gebruikt worden.

Ongeveer om de twee à drie dagen gaan we nu in de sauna. De kinderen vinden het geweldig om in de sauna naar hun lievelingsmuziek te luisteren en mijn man geniet met volle teugen als hij beseft dat zijn lichaam aan het ontgiften is. Ikzelf heb het meestal heel druk, maar in de sauna kan ik tot rust komen. Ik geef mezelf de tijd om iets te lezen of te mediteren.

De sauna is een plaats waar we ons even kunnen terugtrekken en het is nog gezond ook. Gewoon zalig.

M. A.
Melsele

 


Na jaren, terug in de tuin werken...


Sinds 20.03.09 zijn wij de gelukkige eigenaars van een Health-mate infrarood-cabine. Dagelijks genieten  we 20à 30 minuten van de weldadige en heilzame warmte.

Mijn echtgenote, die ingevolge blokkages aan de  rug- en nekwervels wekelijks behandeld werd door een kinesiste  en maandelijks door een osteopaat  vaart er wel bij. De pijnlijke klachten in de rugstreek verminderen zodat de beweeglijkheid veel beter is.

Ze kan nu zelfs in de tuin werken, wat ze jaren niet meer heeft kunnen doen...

Voorlopig wordt de wekelijkse bezoeken aan de kinesiste geschorst en de maandelijkse  massagebeurt bij de osteopaat verder gezet en mogelijks in de toekomst afgebouwd.

Met dank en beleefde groetjes,
Jos N

 

 
Getuigenis uit Herentals

"Dankzij Arak Wellness in Nijlen ben ik de trotse bezitster van een infraroodcabine. Ik heb die cabine nu sinds een drietal weken en ik ben zeer tevreden. Mijn huid wordt zachter en gladder. Na een halfuurtje in de sauna ben je geheel ontstrest. De vermoeidheid is weg en je voelt je zalig. Ook de spierpijnen verminderen." 
DD uit Herentals.Hervé, fanatiek wielertoerist

Hallo beste Arakwellness site bezoekers, ik ben Hervé en heb me in het najaar van 2005 een IR-cabine besteld, 2 maanden later werd ze afgeleverd, alles netjes ok. Mijn vrouw en ik hebben ons deze aankoop nog geen seconde beklaagd, integendeel. 
Ik had veel nekklachten doordat ik nogal een fanatiek wielertoerist ben. Vanaf januari 2006 ga ik nu 2 à 3 maal per week in de cabine en omzeggens geen klachten meer, spierpijnen enzo zijn veel beter. Ook de afvalstoffen zijn sneller uit je lichaam verwijderd. Mijn vrouw vindt het ook zalig om een paar maal per week in de aangename warmte te vertoeven. We voelen er ons gewoon heel goed mee. 
Over de levering, dienst na verkoop etc. heb ik niets dan goeds te vertellen. Een collega heeft er ook één aangeschaft bij Arakwellness en kan ook alleen maar stoefen. 
Een aanrader om een IR-kabine in Nijlen te kopen. 
groetjes, Hervé.J. C. uit Nijlen

Sinds enkele maanden zijn wij de trotse bezitters van een infraroodcabine van Arak Wellness te Nijlen. Ikzelf hoefde niet overtuigd te worden van de voordelen, mijn vrouw en twee dochters echter stonden aanvankelijk nogal sceptisch tegenover dat nieuwe speeltje van mij. Aanvankelijk zeg ik wel, want na het enkele malen te hebben uitgeprobeerd moest er een heuse beurtrol opgesteld om gebruik te kunnen maken van de sauna. 
Waar het voor mij vooral om het tot rust komen na een zware dagtaak gaat, vinden mijn drie vrouwen het aangenaam dat hun huid zoveel zachter wordt, en kwaaltjes als stijve spieren en pijnlijke gewrichten ten gevolge van sportieve inspanningen merkelijk verbeteren. 
Als je dan weet dat het installeren van het saunapakket ook nog een fluitje van een cent bleek te zijn, dan begrijpt iedereen wel dat hier een uiterst tevreden klant zit. 
Met gezondere en stressvrije groeten.Fam D.S., Deinze


Sinds eind april 2007 zijn we de gelukkige bezitters van een infrarood cabine. We zouden dit niet meer willen missen! In het begin gingen we daar 3 x per week in en nu praktisch dagelijks. 
Het is echt een aanrader voor de gezondheid. Dit is zeker en vast geen overbodige luxe! Onze gezondheid is al merkelijk beter. Ikzelf voel dit heel goed aan mijn spieren en gewrichten die veel soepeler al zijn. Mijn echtgenote sukkelde met haar bloeddoorstroming en dit is bij haar al heel wat beter! 
Een zeer tevreden klant.Hilde, 41 jaar en fibromyalgiepatiënte

Ik ben Hilde, 41 jaar en sinds 1993 fibromyalgiepatiënte. Eén van de belangrijkste symptomen van fibromyalgie is constante, in intensiteit variërende, pijn aan de pezen en gewrichten. Om deze pijn enigszins te verlichten werd mij 2 jaar geleden, bij een bezoek aan een schoonheidsinstituut, aangeraden de infraroodsaunacabine te proberen. Dit was trouwens de eerste keer dat ik wat dan ook hoorde over infraroodsaunacabines. 

Ik maakte mij hierbij wel enkele bedenkingen. Ten eerste zag ik het niet echt zitten om op een regelmatige basis mij (redelijk) ver te verplaatsen en ten tweede was er natuurlijk ook het aspect van de kostprijs. Conclusie: dit was voor mij niet de goeie oplossing en het bleef dus uitkijken naar betere mogelijkheden. 
Die kans deed zich eindelijk, na méér dan 2 jaar zoeken, dit jaar (2005) voor toen ik in een plaatselijk reclameblaadje informatie vond, niet alleen over infraroodsaunacabines meer zelfs, over betaalbare en makkelijk te installeren thuissystemen. Met het website-adres van Arak Wellness kon ik onmiddellijk aan de slag. Op de website vond ik heel overzichtelijk gerangschikt alle informatie waar ik naar op zoek was. Op bijkomende vragen kreeg ik via mail snel een duidelijk antwoord. 

Dit alles had mij overtuigd om een bezoekje te brengen aan de showroom in Nijlen. Ik werd er erg vriendelijk ontvangen en kreeg nogmaals persoonlijk alle uitleg over de mogelijkheden en toebehoren van de cabines. Verder twijfelen was overbodig en ik heb dus begin juli een infraroodsaunacabine aangekocht. Ook over de levering van Arak Wellness en de installatie niets dan lof. Alle afspraken werden perfect nageleefd en na de installatie had ik zelfs geen extra werk om op te ruimen. Ik kon onmiddellijk starten met de 1ste sessie. 
En dan nu de resultaten: ook hier kan ik, vanuit het standpunt van fibromyalgiepatiënte alleen maar enthousiast over zijn. Ik heb het aantal sessies langzaam opgebouwd, van 3 keer per week 30 minuten op 40 graden tot (na 1 week) 6 keer per week 40 minuten op 50 graden. Het feit alleen al dat ik het aantal sessies drastisch heb opgedreven zegt op zich ook al veel over de resultaten. 

Vanaf het begin was er, tijdens het gebruik van de cabine, een serieuze vermindering van de pijn in mijn gewrichten en pezen. De pijn kwam na verloop van tijd wel terug maar ik hoop de periode, met minder of geen pijn, te kunnen verlengen door de cabine op regelmatige basis te blijven gebruiken. Voor personen die 24u per dag pijn lijden is elke minuut zonder of met minder pijn een overwinning op zich. 

Na 1 maand merkte ik zelfs dat ik bepaalde pezen terug volledig kon strekken. Dit kon sinds enige tijd niet meer o.a. als  gevolg van een aantal operaties. Na 4,5 maanden gebruik, zit ik nog altijd aan een frequentie van 6 sessies per week aan 50 graden maar ik heb wel de duur ervan verlengd van 40 naar 60 minuten. 

Eindconclusie: persoonlijk kan ik het alleen maar spijtig vinden dat ik niet al een aantal jaren eerder kennis gemaakt heb met de mogelijkheden van infraroodsaunacabines. Vanuit het standpunt van fibromyalgiepatiënte heeft het zeker gezorgd voor een verhoging van mijn levenskwaliteit. Een aanrader dus !!! 

Hilde, Sint-Katelijne-Waver, december 2005.

Levenslange Garantie

Bij Health Mate® doen ze er alles aan om de klant tevreden te houden. Elk product wordt gecontroleerd voor het de fabriek verlaat en mocht er ooit iets haperen, dan nog kan je op je beide oren slapen.
Health Mate® geeft een levenslange garantie* op het hout, de stralingselementen, de sturing, de bedieningspanelen en op de sterrenhemel.

We hebben 30 jaar ervaring en we zijn nog lang niet van plan om ermee te stoppen. Je mag dus 100% vertrouwen op onze gereputeerde service.

Voordelen infrarood thermisch systeem

Health Mate Infrarood thermisch systeem voor regeneratieve stralingstherapie over het hele lichaam

 

VERPLAATSBAAR INFRAROOD THERMISCH SYSTEEM

 

Het stralingssysteem voor het hele lichaam: een doorbraak in de regeneratieve stralingstherapie met een uniek verplaatsbaar infrarood thermisch systeem.

 

VEILIGHEID VAN INFRAROOD STRALINGSENERGIE

 

Is het infrarood thermisch systeem veilig?

 

Wat is stralingswarmte precies? Maak u geen zorgen, het heeft niets te maken met ultraviolette straling (die zonnebrand veroorzaakt en uw huid beschadigt) of atoomstraling (zoals die van een kernbom).

 

Stralingswarmte is eenvoudigweg een vorm van energie die voorwerpen rechtstreeks opwarmt door een proces dat conversie genoemd wordt, zonder dat de lucht tussenin moet worden verwarmd. Stralingswarmte wordt ook wel infrarood energie genoemd. Het infrarood segment van het elektromagnetisch spectrum wordt volgens golflengte verdeeld in 3 segmenten, gemeten in micron of micrometer (een micron = 1/1.000.000 van een meter): 0,076-1,5 micron = dichtbij of kort; 
1,5-5,6 = midden of gemiddeld; 5,6-1000 = ver of lange golven. Het infrarood segment van het elektromagnetisch systeem bevindt zich net onder ('infra') rood licht als de volgende laagste energieband van licht. Die lichtband is niet zichtbaar, maar kan wel gezien worden met speciale camera's die infrarood vertalen in kleuren die wij wel kunnen zien. We kunnen dit soort licht wel voelen: we voelen het namelijk aan als warmte. De zon produceert de meeste van haar energie in het infrarood segment van het spectrum. Onze atmosfeer heeft een 'venster' dat infrarode stralen van 
7-14 micron toelaat om het aardoppervlak veilig te bereiken. Wanneer ze opwarmt, zendt de aarde infrarood stralen uit tussen 7 en 14 micron waarbij de piek op 10 micron ligt.

 

In zijn samenvatting over het actiemechanisme van infrarood apparaten afgestemd op het menselijk lichaam, zegt Dr. Tsu-Tsair Oliver Chi dat deze stralen zorgvuldig geabsorbeerd door de weefsels die een versterking van hun vermogen nodig hebben. De inwendige productie van infrarood energie die normaal gezien voorkomt in onze weefsels, wordt geassocieerd met verschillende genezende reacties en kan een maximale versterking nodig hebben om ervoor te zorgen dat een weefsel dat herstelt zo goed mogelijk geneest. Nadat het niveau van het weefsel maximaal verhoogd is, passeren de resterende stralen zonder schade aan te richten. Dat fenomeen wordt 'resonante absorptie' genoemd.

 

De zon is de voornaamste bron van de stralingsenergie die we elke dag voelen. Bent u ooit buiten geweest op een halfbewolkte lentedag van ongeveer 15° en vond u het fijn toen de zon plots achter een wolk verdween? Hoewel de temperatuur van de lucht geen tijd had om te dalen, voelde u het wat afkoelen omdat de wolk de warmtegevende infrarood stralen niet doorliet. De infrarood warmte in dit gezondheidssysteem lijkt op de warmte van de zon of de warmte die onze lichamen produceren wanneer ze stoffen verbranden om ons warm te houden.

 

Onze lichamen stralen via de huid infrarood energie uit tussen 3 en 50 micron, waarbij de piek op 
9,4 micron ligt. Onze handpalmen zenden infrarood energie tussen 8 en 14 micron uit. Genezen met behulp van de handpalmen, een 3.000 jaar oude traditie in China, is gebaseerd op de genezende eigenschappen van die natuurlijke infrarood stralen. De Yogi in India gebruiken deze geneeswijze ook en raden ze vooral aan om vermoeidheid van de ogen te verminderen. Het gebruik van de sauna werd populair door de Finnen. In hun oude religie werd de sauna gebruikt in een ceremonie voor mentale, spirituele en fysieke zuivering. Die religie namen de Finnen mee toen ze tussen 5.000 en 3.000 v.C. migreerden vanuit het noordwesten van het huidige Tibet naar hun huidige woonplaats, Finland.

 

Na 5 jaar bij Fuji Medicals R. & D. Department, kreeg Dr. Tadashi Ishikawa in 1965 het patent op de zirkonium keramische infraroodverwarmers die gebruikt werden in deze thermische systemen. De thermische systemen gebaseerd op deze verwarmers werden eerst uitsluitend gebruikt door artsen in Japan, tot in 1979 wanneer ze ook publiek gebruikt werden.

 

 

De verwarmers in deze infrarood thermische systemen zenden ongeveer een derde van hun stralen in de middelste infrarode groep, van 2 tot 5,6 micron, voor superdiepe penetratie. De andere twee derden worden uitgezonden in de lange groep, van 5,6 tot 25 micron, waarbij dat deel van de stralen gelijkmatig verspreid wordt rond het keerpunt van 9,4 micron, de piek van de menselijke productie. Die verdeling maximaliseert de hogere penetratie van de golven in de middelste groep en combineert hen met de lange golven die een aanvulling van de resonante absorptie van gezonde weefselproductie vormen.

 

De bron van infraroodwarmte in deze thermische systemen is keramisch zand dat opgewarmd wordt door een spiraal met elektrische weerstand binnenin. Het gaat hier om dezelfde luxueuze stralingswarmte die we allemaal ervaren wanneer we op het strand liggen. Het zand en de spiraal worden in een lange, dunne keramische buis gehouden, die ook afgestemd is op ons lichaam.

 

De zirkonium keramische stralingsbuis wordt beschermd door een metalen rooster, bedekt met een zacht omhulsel van suéde.

 

Recente boeken zoals 'Cross Currents' van Robert O. Becker, M.D., beschrijven de risico's van blootstelling aan bepaalde soorten elektromagnetische velden. In het tegengif voor hoogspanningsinfrarood warmtestralen werden negatieve effecten van zulke giftige elektromagnetische bronnen ontdekt. Deze thermische systemen werden getest en vrij van de zogenaamde 'giftige' elektromagnetische velden bevonden. Het Zweedse Nationale Instituut voor Stralingsbescherming heeft besloten dat de verwarmers in de thermische systemen niet gevaarlijk zijn.

 

Waarom is het Health Mate infrarood thermisch systeem uniek?

 

Het idee is nu verfijnd met het Health Mate Infrarood Thermisch Systeem dat sinds 1979 verkocht wordt in de VS. Gepatenteerde Incoloy M-type stralingselementen die infrarode stralen produceren op 7,08 micron, ontwikkeld door NASA en geproduceerd door Emerson exclusief voor Health Mate.

Deze hebben een vol keramische kern onder druk samengeperst waardoor ze een onbeperkte levensduur hebben.

 

Het gebruikt infrarood stralingsenergie om rechtstreeks door te dringen in het vetweefsel van het lichaam en bereikt via het bloed een diepte van meer dan 3,5 cm. De energie-output is afgesteld om zo dicht mogelijk bij de eigen stralingsenergie van het lichaam aan te leunen zodat onze lichamen bijna 93% van de infrarood golven die onze huid bereiken, absorberen.

 

Een conventionele sauna heeft enkel onrechtstreekse warmtemiddelen nodig: eerst op convectie (luchtstroom), dan conductie (rechtstreeks contact van hete lucht met de huid) om een genezend effect op ons te hebben. In een infrarood thermisch systeem verwarmt minder dan 20% van de infrarood energie de lucht, waardoor 80% beschikbaar blijft om rechtstreeks omgezet te worden in warmte binnenin onze lichamen. Een op infrarood straling gebaseerd systeem kan de gebruiker dus veel dieper en veel efficiënter verwarmen dan een conventionele sauna. De energie-output wordt immers vooral gebruikt om energie rechtstreeks om te zetten in warmte in onze lichamen en niet om overmatig hete lucht te creëren die de huid dan enkel oppervlakkig verwarmt. Dat cruciale verschil verklaart veel ongekende voordelen van een infrarood thermisch systeem, die niet haalbaar zijn voor een conventionele sauna.

 

De Health Mate infrarood energie die gebruikt wordt in deze thermische systemen kan tot 2 à 3 keer het zweetvolume van een heteluchtsauna opwekken terwijl ze werkzaam is bij een duidelijk koelere luchttemperatuur van 45° tot 55°C in vergelijking met 80° tot 110°C bij heteluchtsauna's. De lagere temperatuur is veiliger voor patiënten die een cardiovasculair risico lopen dat nadelig beïnvloed kan worden door de hogere temperaturen in de oudere heteluchtsauna's. Duitse onderzoekers vermelden gunstige effecten van infrarood blootstelling voor het hele lichaam gedurende een uur bij twee groepen van hypertensiepatiënten die ze bestudeerden in 1989. Ze zagen ook dat er gedurende 24 uur een verhoging was van de perifere doorbloeding en een verlaging bij patiënten met een hoge bloeddruk. Het is ook aangenamer om lucht in te ademen die 10° tot 50°C koeler is als je in de sauna zit. De Health Mate infrarood thermische systemen zijn gebruiksvriendelijker en daarom blijven mensen ze gebruiken en dat op regelmatige basis. Het is immers makkelijker om koelere lucht in te ademen terwijl u een warmte voelt die u zelf kunt regelen. Mensen voelen zich achteraf ook veel gezonder. Als infrarood penetratie het enige gewenste effect is of wanneer u koelte wilt voelen en niet wilt zweten zoals bij een opwarming voor een inspanning met alle kleren aan, kunnen deze thermische systemen zelfs gebruikt worden terwijl de deur volledig openstaat. Deze aanpak kan gebruikt worden bij de opwarming, voor het stretchen, voor de inspanning, voor het lopen of voor blootstelling aan koud weer.

 

Deze Health Mate infrarood systemen zijn gemakkelijker en aangenamer om te gebruiken dan de verouderde heteluchtsauna's die 30 tot 90 minuten nodig hebben om op te warmen, waardoor ze minder praktisch zijn dan de moderne Health Mate infrarood thermische systemen, die slechts in 10 tot 20 minuten opwarmen. Consistent en gunstig thuisgebruik is dus, ook hier, gemakkelijker met een Health Mate infrarood thermisch systeem.

 

De aanzienlijk lagere bedrijfskosten maken dat het Health Mate infrarood thermisch systeem meer in de smaak valt dan een gewone sauna. Een sessie van 20 minuten, inclusief een opwarming van 10 minuten in de infraroodsauna, kost slechts € 0,22 aan elektriciteit. Een vergelijkbare sessie met volledige opwarming in een conventionele sauna kost tussen € 2,2 en € 3,3. Dagelijks gebruik van het infrarood thermisch systeem zal uw elektriciteitsrekening doen stijgen met slechts € 6,6 per maand tegenover een stijging van € 66 per maand bij het gebruik van een conventionele sauna - wanneer beide gedurende 20 minuten gebruikt worden na de opwarming.

 

 

VOORDELEN VOOR DE GEZONDHEID VAN INFRAROOD STRALEN, IN RAPPORTEN OVER DE HELE WERELD

 

De laatste 25 jaar hebben Japanse onderzoekers uitgebreid onderzoek gedaan naar infrarood behandelingen en ze hebben bevindingen neergeschreven die heel wat stof deden opwaaien. In Japan is er een 'Infrarood Gemeenschap' die bestaat uit artsen en fysiotherapeuten die het onderzoek verder zetten en de voordelen voor de gezondheid van infrarood (als methode om te genezen) ondersteunen. In het Oosten werden al meer dan 700.000 infrarode thermische systemen verkocht voor behandelingen van het hele lichaam. Al 30 miljoen mensen in het Oosten, Europa en Australië hebben een plaatselijke behandeling met infrarood gekregen. Duitse artsen gebruiken infraroodtherapie voor het hele lichaam al meer dan 80 jaar in een onafhankelijk ontwikkelde vorm.

 

PASSIEF EFFECT OP CARDIOVASCULAIRE CONDITIE

 

Het infrarood thermisch systeem maakt het mensen in rolstoelen of mensen die zich op een andere manier niet kunnen inspannen of die geen oefenprogramma kunnen volgen, mogelijk om een cardiovasculair trainingseffect te bereiken. Er kan zo ook meer variatie in een trainingsprogramma gebracht worden.

 

"Velen onder ons joggen om het cardiovasculair systeem te belasten, niet om beenspieren te ontwikkelen. Regelmatig gebruik van een sauna kan een gelijkaardige druk op het cardiovasculaire systeem uitoefenen als een gewone oefening en kan even efficiënt zijn als middel voor cardiovasculaire conditie en verbranding van calorieën."

 

- Uit de 'Journal of the American Medical Association' - 7 augustus 1981.

 

Door de diepe penetratie van de infrarood stralen uitgezonden door deze infrarood thermische systemen (meer dan 3,8 cm in de huid), ontstaat er een opwarmingseffect diep in het spierweefsel en in de inwendige organen. Het lichaam reageert op dat diepwarmende effect met een stijging van het hartvolume en de hartslag opgewekt door de hypothalamus. Die nuttige harststress geeft hetzelfde effect als na een cardiovasculaire training en oefening. Medisch onderzoek bevestigt dat het gebruik van een sauna cardiovasculaire conditie opbouwt omdat het lichaam werkt om zichzelf af te koelen. Dat gaat gepaard met een stijging van de hartslag, het hartdebiet en het stofwisselingspercentage. Uit uitgebreid onderzoek van de NASA (om de waarde van deze manier van opbouwen van de cardiovasculaire conditie te bevestigen) bleek begin jaren '80 dat infrarode stimulatie van de cardiovasculaire functie de ideale manier is om de cardiovasculaire conditie van Amerikaanse astronauten tijdens lange ruimtevluchten te behouden. De doorbloeding tijdens de hyperthermie van het hele lichaam stijgt van een normale 5-7 kwart per minuut naar 13 kwart per minuut.

 

"In de jaren '80 was de invloed van aerobicslessen en langeafstandstrainingen enorm. Toch was er iets elitairs aan de manier waarop 'sport' werd voorgeschreven: alleen zware trainingen zouden helpen, u moest uw hartslag doen stijgen tot tussen X en Y en de enige manier was om tot het uiterste te gaan. Daarom dat de meeste echte sportbeoefenaars relatief jong en in goede conditie waren. Veel Amerikanen gingen plots fitnessen, maar ongeveer evenveel van hen viel ook weer af. Zoals eerder vermeld, toont recent onderzoek aan dat u geen marathons hoeft te lopen om fit te worden, 1.000 calorieën per week verbranden is genoeg. Alles is goed, zolang u die calorieën maar verbrandt."

 

- Uit de 'Wellness Letter', oktober 1990, van de Universiteit van Californië Berkely.

 

UITZONDERLIJK CALORIEVERBRUIK EN GEWICHTSCONTROLE

 

In het 'Textbook of Medical Physiology' van Guyton zien we dat het produceren van een gram zweet 0,586 kcal vereist. Volgens het JAMA-citaat, waarnaar hierboven verwezen wordt, kan "een persoon met een middelmatige conditie gemakkelijk 500 g zweten. In een sauna verbruik je bijna 300 kcal, dat staat gelijk aan 3 à 4 km lopen. Iemand die zijn conditie met warmte heeft opgebouwd, kan gemakkelijk 600 tot 800 kcal uitzweten zonder neveneffecten te ervaren. Het gewicht van het verlies aan water kan worden teruggewonnen door rehydratie met water, maar dat geldt niet voor de verbruikte calorieën." Aangezien een infrarood thermisch systeem twee tot drie keer het zweet helpt te genereren dat geproduceerd wordt in een heteluchtsauna, zijn de gevolgen voor het verhoogde calorieverbruik indrukwekkend. Als we veronderstellen dat een saunabeurt, zoals vermeld in JAMA, 
30 minuten duurt, kunnen er enkele interessante vergelijkingen gemaakt worden. Twee van de oefeningen waarbij de meeste calorieën verbruikt worden, zijn roeien en marathonlopen. Op de piek bij het roeien of bij een marathon worden 600 calorieën verbrand in 30 minuten. Een infrarood thermisch systeem kan dat effect van 'een beetje' tot 250% verbeteren door 900 tot 2.400 calorieën te verbranden tijdens een sessie van 30 minuten. Het infrarood thermisch systeem kan dan in één enkele sessie het energieverbruik nabootsen van een looptraining van 9 tot 14 km.

 

Een infrarood thermisch systeem kan dus een belangrijke rol spelen bij gewichtscontrole en bij de opbouw van een cardiovasculaire conditie. Dat is vooral belangrijk voor mensen zonder conditie en patiënten die niet kunnen oefenen maar die toch een efficiënt programma voor gewichtscontrole en fitness willen volgen en de voordelen van regelmatige oefening willen ervaren.

 

SPIER- EN BOTSTELSEL

 

Japanse onderzoekers beschreven het succes van infraroodbehandeling voor:

 

 

 • Artritis van het kaakgewricht
 • Spierspasmen - verminderd of verdwenen
 • Traumatische artritis
 • Lumbalgie - verminderd
 • Nasleep van Acel-Decel kwetsuur
 • Vergroeiingen - verlengd of gemakkelijker afgebroken; komen vaak voor bij atleten, trauma en herhaaldelijke stress
 • Zenuwpijn door het uitsteken van de tussenwervelschijf
 • Hersenkneuzing - versnelde genezing
 • Gespannen schouders - ontspannen
 • Compressiefractuur - bijvoorbeeld: de pijn verdween 3 dagen na slechts één behandeling
 • Spierpijn na de inspanning - belangrijk voor atleten die aan competitiesport doen
 • Artritis: jicht, reuma, artrose - aanzienlijk verminderd of verbeterd
 • Ruggenmergschok - posttraumatische shock verbeterd
 • Schouderpijn - verminderd of weg
 • Gespannen spieren - ontspannen
 • Bursitis - weg

 

"Artsen gebruiken infrarode stralingswarmte om verstuikingen, spanning, bursitis, perifere vasculaire ziekten, artritis en spierpijn, ... te behandelen", volgens de McGraw/Hill 'Encyclopedia of Science and Technology'. Dr. Masao Nakamura van het O&P Ziekenhuis in Japan beschreef het succes van een infraroodbehandeling voor:

 

 

 • Whiplash
 • Reuma
 • Slapeloosheid
 • Menopauze
 • Gastro-enteritische problemen
 • Acne
 • Stijfheid van de schouders
 • Ischias
 • Oorziekten
 • Artritis
 • Reumatoïde artritis

 

In Zweden was er een 70 jaar oude man met reumatoïde artritis en acute reumatische koorts. Hij had de giftigheidsgrens van goudinjecties bereikt en de bezinkingssnelheid van de erythrocyten was nog altijd 125. Nadat hij 5 maanden een infrarood thermisch systeem gebruikt had, was zijn bezinkingssnelheid gezakt tot 11.

 

Een 14-jarig Zweeds meisje met reumatische artritis kon sinds haar achtste niet meer gewoon de trap aflopen door de pijn in haar knieën. De reumatologen vertelden haar moeder dat het kind in minder dan 2 jaar in een rolstoel zou belanden als ze therapie met goudcorticosteroïden zou weigeren. 
Maar na 3 behandelingen in de infraroodsauna kon ze al beter bewegen en geleidelijk aan begon ze zelfs folk te dansen, zonder dat er een andere conventionele benadering aan te pas kwam.

 

Een klinisch onderzoek in Japan toonde aan dat in zeven op zeven gevallen van reumatoïde artritis infraroodtherapie voor het hele lichaam een succes bleek.

 

Deze casestudy's en het klinische onderzoek bewijzen dat verder onderzoek naar het gebruik van infraroodtherapie voor het hele lichaam nodig is bij de verzorging van patiënten met reumatoïde artritis.

 

THERAPEUTISCHE WARMTE EN KOUDE

 

Het volgende is samengevat uit 'Therapeutic Heat and Cold', 4e editie, ED. Justus F. Lehmann M.D., Williams and Wilkins, Hoofdstuk 9 of besloten uit de gegevens hierin vermeld.

 

Het is algemeen aanvaard dat warmte de volgende gewenste effecten veroorzaakt:

 

 

1. Verhoogt de rekbaarheid van collageenweefsel.

 

o Weefsels die verwarmd worden tot 40°C en dan uitgerekt worden, vertonen een niet-elastische verlenging van 0,5 tot 0,9% die blijft nadat de rek verdwijnt. Dat komt niet voor wanneer dezelfde weefsels gestrekt worden bij normale weefseltemperaturen. 
20 sessies kunnen dus een verlenging van de weefsels van 10 tot 18% opleveren.

o Dit effect zou vooral waardevol zijn wanneer met ligamenten, gewrichtskapsels, pezen, fascia en synovia gewerkt wordt waarop littekens gevormd zijn, die dik staan of die samengetrokken zijn.

o Zo'n strekking aan 45°C veroorzaakte minder zwakte in gerekte weefsels voor een bepaalde verlenging dan een gelijkaardige verlenging die op normale weefseltemperatuur gedaan werd.

o De aangehaalde experimenten toonden duidelijk aan dat strekking waarbij weinig kracht gebruikt wordt een aanzienlijke verlenging kan opleveren wanneer warmte gecombineerd wordt met het strekken of met bewegingsoefeningen, het is ook veiliger dan de weefsels te strekken bij normale weefseltemperaturen.

o Dit veiligere strekkingseffect is cruciaal voor een goede training van atleten die aan competitiesport doen, om te vermijden dat ze blessures krijgen.

2. Vermindert onmiddellijk stijfheid van gewrichten.

o Er was een daling in stijfheid van 20% bij 45°C, in vergelijking met 33°C bij reumatoïde vingergewrichten, die perfect correleert met zowel objectieve als subjectieve observatie van stijfheid.

o Een stijf gewicht en verdikte bindweefsels zouden op een gelijkaardige manier moeten reageren.

3. Vermindert spierspasmen.

o Spierspasmen werden lang onder controle gehouden door warmte te gebruiken omdat ze ondergeschikt zijn aan onderliggende aandoeningen van het skelet, de gewrichten of neuropathologische aandoeningen.

o Dat resultaat is mogelijk verkregen door het gecombineerde effect op zowel de voornaamste als de ondergeschikte afferenten van fusocellen en van de effecten op Golgi-peeslichaampjes (GTO - Golgi Tendon Organs). De effecten opgewekt door deze mechanismen bewezen hun piekeffect binnen het therapeutische temperatuurbereik door stralingswarmte.

4. Verzacht de pijn.

o Pijn kan worden verzacht door aanwezige of onderliggende spierspasmen te verminderen.

o Pijn staat soms in verband met ischemie door spanning of spasmen en kan verlicht worden door hyperemie (opgewekt door vasodilatatie via warmte). De terugkoppeling waarbij de ischemie tot meer spasmen en meer pijn leidt, wordt zo verbroken.

o Het is bewezen dat warmte het pijngevoel vermindert door direct in te werken op zowel vrije zenuwuiteinden in weefsels als op perifere zenuwen. In een tandonderzoek leidden herhaaldelijke toepassingen met warmte uiteindelijk tot vernietiging van de hele zenuwreactie die de pijn uit de tandzenuw veroorzaakte.

o Warmte kan leiden tot een verhoogde productie van endorfine en een verkleining van de zogenaamde 'poort' van Melzack en Wall, wat de pijn vermindert.

5. Verhoogt de doorbloeding.

o Een plaats op het lichaam verwarmen, veroorzaakt reflex gemoduleerde vasodilataties op verschillende plaatsen in het lichaam, zelfs als de lichaamstemperatuur niet verandert. Dat wil zeggen dat als een uiteinde verwarmd wordt ook het contralaterale uiteinde zal verwijden; verwarm een voorarm en beide lagere uiteinden zullen verwijden; verwarm de voorkant van de romp en de hand verwijdt.

o Verwarming van de spieren verhoogt het niveau van doorbloeding zoals dat bij een inspanning gebeurt.

o Verhoging van de temperatuur doet de doorbloeding en dilatatie rechtstreeks in de haarvaten, kleine slagaders en adertjes stijgen, waarschijnlijk door rechtstreekse inwerking op de zachte spieren. De stijging van bradykinine, die vrijkomt via de actieve zweetklieren, verhoogt ook de doorbloeding en vasodilatatie.

o Hyperthermie van het hele lichaam bij een consequente verhoging van de lichaamstemperatuur wekt vasodilatatie op door een daling, opgewekt door de hypothalamus, van de sympathische toon op arterioveneuze anastomose. Vasodilatatie wordt ook opgewekt door axonale reflexen en door reflexen die de vasomotorische balans veranderen.

6. Helpt bij inflammatoire infiltraten, oedeem en afscheiding.

o De verhoogde perifere circulatie zorgt voor het transport dat nodig is om oedeem te verwijderen, wat kan helpen om de ontsteking te verhelpen, de pijn te verminderen en de genezing te versnellen.

7. Recent ook gebruikt in kankertherapie.

o Dit is een nieuwe en experimentele procedure.

o Belooft veel goeds in sommige gevallen en wanneer het correct gebruikt wordt.

o Amerikaanse onderzoekers pleiten voorzichtig voor het opvolgen van de temperatuur van de tumor; in Japan daarentegen is bij de beschrijving van de successen geen sprake van zo'n voorzorgsmaatregel.

 

In Amerika zijn al meer dan 70.000 infrarood thermische systemen verkocht. Genezing dankzij infrarood wordt stilaan de meest gebruikte oplossing bij de verzorging van kwetsuren van zachte weefsels, om de pijn bij zowel chronische als hardnekkige 'permanente' gevallen te verzachten en om nieuwere kwetsuren sneller te laten genezen.

 

Plaatselijke infraroodtherapie - waarbij lampen gebruikt worden die afgestemd zijn op de groep van 
2 tot 25 micron - wordt gebruikt in meer dan 40 Chinese medische instituten om pijn te behandelen en te verlichten. Onderzoekers meldden meer dan 90% succesvolle behandelingen in een samenvatting van Chinese onderzoeken die het effect van infraroodtherapie op volgende problemen beoordeelden:

 

 • Blessure van het zachte weefsel
 • Periartritis van de schouder
 • Spanning in de lenden
 • Ischias
 • Menstruatiepijn
 • Neurodermitis
 • Eczeem met infectie
 • Postoperatieve infecties
 • Verlamming van Bell
 • Diarree
 • Galblaasontsteking
 • Neurasthenie
 • Bekkenontsteking
 • Pediatrische pneumonie
 • Huidschimmel
 • Bevriezing met ontsteking

 

Zoals vermeld in het boek 'Infrared Therapy' van Dr. Yamajaki, hebben Japanse onderzoekers de volgende controversiële resultaten van infrarode thermische behandelingen over het hele lichaam beschreven:

 

 • Brandwonden - verlicht pijn en vermindert de tijd die nodig is om te genezen, vermindert de vorming van littekens

Hoge bloeddruk - veilig bij temperaturen tussen 40°C en 50°C en regelmatig gebruik helpt om de bloeddruk te verlagen

 • Lage bloeddruk - infraroodsauna traint het lichaam om de bloeddruk te doen stijgen
 • Hersenschade - versneld herstel bij hersenkneuzing
 • Kortetermijngeheugen - verbeterd
 • Tongkanker - verbeterd
 • Giftige elektromagnetische velden - effecten geneutraliseerd
 • Hersenbloeding - herstel wordt versneld en enorm bevorderd
 • Kwetsuren van zacht weefsel bij verkeersongevallen - dagelijkse sessies werden gebruikt tot de optimale genezing bereikt werd; daarna werden de thermische systemen gebruikt om de blijvende restanten te behandelen. Het effect van de controle van de pijn op de chronische letsels van dergelijke kwetsuren bleef drie dagen duren voor een andere behandeling nodig was
 • Artritis, acuut and chronisch - enorm verlicht
 • Jicht - verlicht
 • Reumatoïde artritis - verlicht
 • Symptomen in de menopauze - minder rillingen, nervositeit, depressie, draaierigheid, hoofd- en maagpijn
 • Gewichtsverlies - eerst door te zweten en het energieverbruik nodig om het zweet te produceren, en dan door rechtstreekse vetexcretie

 

BLOEDCIRCULATIE

 

De onderstaande aandoeningen kunnen op een bepaalde manier in verband gebracht worden met een verminderde circulatie en reageren goed op de verhoogde dilatatie door de infraroodbehandeling:

 

 • Artritis
 • Neuritis
 • Ischias
 • Bursitis
 • Rugpijn
 • Reuma
 • Aambeien
 • Overbelaste spieren
 • Zenuwspanning
 • Vermoeidheid
 • Diabetes
 • Striae
 • Oververmoeide spieren bij kinderen
 • Menstruele krampen
 • Spataders
 • Beenwonden en doorligwonden (die niet genezen met behulp van de conventionele methoden), postoperatief oedeem (behandeling met infrarood is zo succesvol gebleken dat een verblijf in het ziekenhuis vermindert met 25%)
 • Dichtslibben van de aders: "Het doel is om een optimale doorbloeding naar het aangetaste deel te behouden ... de temperatuur moet worden behouden op een zo hoog mogelijk niveau waarbij afwijkingen in de bloedsomloop niet verergeren zoals bij cyanose en pijn." - 'Therapeutic Heat and Cold', pg. 456-7
 • Aandoeningen van de kransslagaders, slagaderverkalking en hypertensie

 

Finse onderzoekers zeggen over het regelmatig gebruik van conventionele sauna's dat "er voldoende bewijzen zijn om aan te nemen dat de bloedvaten van mensen die regelmatig naar de sauna gaan langer elastisch en plooibaar blijven door de regelmatige dilatatie en contractie". Duitse medische onderzoekers schreven in Dermatol Monatsschr in 1989 dat een enkele sessie van hyperthermie opgewekt door infrarood voor het hele lichaam gedurende een uur enkel nuttige voordelen had op personen met essentiële hypertensie fase I-II. Bij alle patiënten werd een stijging van de lichaamstemperatuur tot een maximum van 38,5°C vastgesteld. Iedereen in het experiment vertoonde een aanzienlijke daling van de arteriële, veneuze en gemiddelde bloeddruk gedurende 24 uur. Wat volgens de onderzoekers gerelateerd is aan een persistent effect van de perifere dilatatie.

 

Er werd ook een verbetering van de plasmaviscositeit gemerkt. Een andere groep van gelijkaardige hypertensieve patiënten werd ook bestudeerd onder dezelfde omstandigheden van hyperthermie opgewekt door infrarood, met het oog op een meer nauwkeurige evaluatie van de effecten op de bloedsomloop, opgewekt door dit type opwarming van het hele lichaam.

Tijdens elke infraroodsessie was er een aanzienlijke daling van de bloeddruk, hartejectie-weerstand en totale perifere weerstand bij elke patiënt. Er werd ook een aanzienlijke daling van de hartslag, het slagvolume, het hartdebiet en de ejectiefractie vastgesteld. De onderzoekers zagen deze laatste drie effecten als bewijs dat stimulatie van het hart tijdens hyperthermie opgewekt door infrarood goed gecompenseerd wordt, terwijl de eerste lijst met effecten duidelijk microcirculerende veranderingen tonen die leiden tot het gewenste resultaat: het verlagen van de bloeddruk.

 

Problemen die gerelateerd zijn aan het verouderen werden verlicht of verminderd door infraroodtherapie in Japan:

 

 • Menopauze
 • Koude handen en voeten - een fysiotherapeut zag een verbetering van 20-50%
 • Hoge bloeddruk - bijvoorbeeld: een patiënt met diabetes met een systolische vermindering van 180 naar 125 en tegelijk gewichtsverlies van 4 kg na het gebruik van infrarood
 • Reumatoïde artritis - 7 van de 7 gevallen werden met succes opgelost bij een klinisch onderzoek
 • Stralingsziekte - verlicht de tekenen en symptomen
 • Kankerpijn - verlicht de pijn in een later stadium van kanker
 • De nasleep van hartaanvallen - bijvoorbeeld: hemiparese verlicht
 • Goedaardige hypertrofie van de prostaat - verminderd
 • Zweer van de twaalfvingerige darm - verwijderd
 • Pijn - waardoor slapen niet mogelijk was of die de slaaphouding beperkte, werd verlicht
 • Pijn door een compressiefractuur - bijvoorbeeld: pijn was weg gedurende drie dagen na elke behandeling van osteoporotische compressiefracturen
 • Aambeien - verminderd
 • Blaasontsteking - verdwenen
 • Gastritis - verlicht
 • Astma, bronchitis - verlicht (zoals als u zou verhuizen naar ergens waar de lucht droger is)
 • Ziekte van Chron - verlicht
 • Postoperatieve adhesie - verminderd
 • Beenzweren - genezen
 • Keloïden - Aanzienlijk verzacht en in sommige gevallen helemaal verdwenen

 

OREN, NEUS EN KEEL

 

Aandoeningen die verlicht werden na infraroodbehandelingen in Japan:

 

 • Chronische middenooronsteking of -infectie - in een klinisch onderzoek van chronische sereuze Otitis Media werden pathogene bacteriën geïsoleerd bij 70% van de onderzochte personen
 • Keelpijn
 • Oorsuizingen - chronisch ernstig geval werd opgelost na tien behandelingen met infrarood
 • Bloedneus

 

HUID

 

Aandoeningen die verbeterden door behandelingen met infrarood in Japan:

 • Netelroos
 • Verstopte poriën door cosmetica die geen goede kwaliteit bieden voor de huidtextuur en -teint. Het boek 'Sweat' van Mikkel Aaland (Capra Press, 1978) citeert een Finse dokter over het effect: "De best geklede buitenlander kan binnenkomen in het kantoor van de dokter en wanneer zijn huid onderzocht wordt, lijkt ze zo ruw als schors te zijn. De huid van elke Finse arbeider daarentegen is door het gebruik van de sauna soepel en gezond."
 • Geen mooie teint - wordt hersteld zodat u er jonger uitziet
 • Littekens en pijn van brandwonden of wonden - ernst en grootte verminderen
 • Infraroodtherapie wordt gebruikt in brandwondencentra in Azië
 • Rijtwonden - genezen sneller en met minder pijn en littekenvorming
 • Acne - drie of vier behandelingen met infrarood kunnen poriën openen die in geen jaren gewerkt hebben, waardoor restjes van cosmetica verwijderd worden en dode huid afgevoerd wordt. De sauna is dus een zegen voor de huid van een tiener, een saunabeurt verwijdert acne en zwarte puntjes
 • Lichaamsgeur - door het functioneren van de huid te verbeteren, kan de sauna met thermisch systeem de oorzaak van een onwelriekende lichaamsgeur wegnemen. Een slechte lichaamsgeur die opgewekt wordt door blootstelling aan stinkende chemicaliën wordt verminderd.
 • Eczeem and psoriasis - reageren goed op behandelingen met infrarood
 • Zonnebrand - volgens de negende editie van 'Clayton's Electrotherapy' "zijn infrarode stralingen het enige tegengif voor overmatige uv-straling"
 • Keloïden - verminderen bij mensen die gevoelig zijn ervoor en kunnen worden verzacht door het gebruik van infrarood thermische systemen als ze gevormd zijn
 • Roos - door verhoogde doorbloeding op de hoofdhuid

 

CONTRA-INDICATIES

 

Zoals u kunt zien, biedt het segment dat uitgezonden wordt door het infrarood thermisch systeem een verbazingwekkende reeks mogelijke therapeutische voordelen en effecten.

 

De gegevens die in het onderzoek voorgesteld worden, dienen enkel ter verwijzing en om verdere observatie te stimuleren. Er mag niet geïmpliceerd of afgeleid worden dat infrarode thermische systemen een geneesmiddel of een behandeling van elke ziekte vormen.

 

Als u een ziekte hebt, moet u eerst en vooral uw dokter raadplegen.

 

Als u voorgeschreven medicijnen gebruikt, controleer dan samen met uw arts of apotheker elke mogelijke verandering in het effect van het medicijn door interactie met infrarode energie.

 

Het is niet raadzaam om de lichaamstemperatuur van iemand met suppressie van de bijnier, systematische lupus erythematosus of multiple sclerose te verhogen.

 

Als u een recente (acute) gewrichtskwetsuur hebt, mag ze gedurende de eerste 48 uur na verwonding niet verwarmd worden of tot het gewricht niet meer warm en gezwollen staat. Als een of meer gewrichten chronisch warm en gezwollen zijn, is het mogelijk dat deze gewrichten amper reageren op eender welke verwarming. Krachtig verwarmen is af te raden bij infecties van tanden, gewrichten of andere weefsels.

 

Als u zwanger bent of als u vermoedt dat u zwanger bent, stop dan met naar de sauna te gaan. Een saunabeurt van een Finse vrouw, waarbij de warmte niet zo diep in het lichaam doordringt, duurt slechts 6 tot 12 minuten en ze verlaten de sauna meteen als ze zich onwel voelen. Het niet-intensieve gebruik van de sauna wordt niet in verband gebracht met problemen bij de geboorte. Het gebruik van infrarood thermische systemen kan 2 tot 3 keer intenser zijn en overeenstemmende sessies van 
2 à 6 minuten zijn elk minimaal risico niet waard.

 

Metalen pinnen, bouten, kunstgewrichten of andere chirurgische implantaten reflecteren infrarode stralen en kunnen dus niet verwarmd worden door dit systeem. Raadpleeg wel de chirurg voordat u een infrarood thermisch systeem gebruikt. U moet meteen stoppen met het gebruik van een infrarood thermisch systeem als u pijn voelt rond de implantaten.

 

Siliconen absorberen wel infrarode energie. Implantaten of prothesen uit siliconen die een neus of oor vervangen, kunnen worden opgewarmd door de infrarode stralen. Aangezien siliconen pas bij meer dan 200°C smelten, zou het gebruik van een infrarood thermisch systeem geen negatieve invloed mogen hebben. Het is toch raadzaam om dat even te controleren met uw chirurg en mogelijk met een vertegenwoordiger van de fabrikant van het product.

 

Het verwarmen van de onderrug bij vrouwen tijdens de menstruatieperiode kan hun menstruatievloed tijdelijk verhogen. Eens een vrouw zich ervan bewust is dat dit kan voorkomen, kan ze ervoor kiezen dit effect te ondergaan zonder dat ze zich zorgen hoeft te maken of kan ze eenvoudigweg het gebruik van een infrarood thermisch systeem vermijden tijdens de bewuste periode.

 

Patiënten die aan hemofilie lijden en mensen die vatbaar zijn voor bloedingen moeten het gebruik van infrarood of elke soort verwarming die vasodilatatie zou kunnen opwekken, vermijden, omdat het de neiging om te bloeden versterkt.

 

Het is ook evident dat wanneer een aandoening verergert door het gebruik van een infrarood thermisch systeem, dat gebruik moet worden stopgezet.

 

Mensen ervaren normaal gezien geen pijn tijdens het gebruik van deze infrarode thermische systemen tenzij er contra-indicaties zijn. Als u tot die groep behoort, is het aan te raden om geen gebruik te maken van stralingswarmte in die periode.

 

Probeer niet om zelf een ziekte te behandelen met dit infrarood thermisch systeem zonder rechtstreeks toezicht van een arts.

 

HOOGTEPUNTEN VAN DE GESELECTEERDE ONDERWERPEN - VOORDELEN

 

Gewichtsverlies: u verbrandt 900 tot 2.400 calorieën in een sessie van 30 minuten! Hieronder ziet u hoeveel calorieën iemand van 68 kg verbrandt tijdens een 30 minuten durende inspanning:

 

SPORTCALORIEËN

 

 

 • Roeien (piek) 600
 • Zwemmen (crawl) 300
 • Joggen 300
 • Tennis (snelle game) 265
 • Houthakken 265
 • Fietsen (16 km/u) 225
 • Golfen (zonder een karretje) 150
 • Wandelen (5,5 km/u) 150
 • Bowling 120
 • Intensief squashen 510
 • Marathonlopen 593

 

Sommige organisaties die u willen helpen om gewicht te verliezen, geloven dat het lichaam vet gebruikt om toxines te verdunnen. Aangezien een infrarood thermisch systeem toxines verdrijft, is het ook een ideale manier om van vet af te raken dat ons lichaam gebruikt om de toxines die we opslaan te verdunnen.

 

Schoonheid: ideaal om de bloedcirculatie in de huid te verbeteren, wat essentieel is voor een mooie, jonge, stralende huid! Een nieuwe 'innerlijke gloed', de huid is vrij van opgestapeld vuil en droge huidcellen dankzij een diepe reiniging van onzuiverheden!

 

 • Helpt bij acne, eczeem, psoriasis, brandwonden en verwondingen of sneden in de huid.
 • Open wonden genezen sneller en zullen minder littekens nalaten.
 • Geen ruwe huid meer, ze wordt weer zacht.
 • Verstevigt en verbetert de teint en de elasticiteit.
 • Littekens op de huid: volledig gevormde littekens, zelfs keloïden, kunnen geleidelijk aan verzacht worden. Brandwonden en andere wonden of sneetjes genezen en laten een kleiner litteken achter.

 

Cellulitis: cellulitis is een gelachtige substantie die bestaat uit vet, water en vuil dat in zakjes onder de huid zit. Een infrarood thermisch systeem kan helpen bij deze aandoening omdat hevig zweten deze vorm van ongewenste overblijfselen helpt te verwijderen uit het lichaam. Europese schoonheidsspecialisten bevestigen het: een sauna versnelt het anticellulitisprogramma! Dankzij een twee keer diepere penetratie van de warmte in de cellulitis samen met 10 keer het niveau van verwarming in deze weefsels, kan een infrarood thermisch systeem aanzienlijk efficiënter zijn dan een conventionele sauna.

 

Verlicht pijn: efficiënt bij artritis, rugpijn, spierspasmen, hoofdpijn, enz.

 

Wonden: stralingswarmte helpt bij verstuikingen, spanning, artritis, spierspasmen en pijn. Als u een atleet bent, brengt dit infrarood thermisch systeem niets dan goeds. Het vult het tekort aan zuurstof sneller aan waardoor verstuikingen en spierpijnen sneller zouden genezen.

 

Lopers: het infrarood thermisch systeem is de perfecte oplossing om uw cardiovasculaire conditie op peil te houden. U hoeft echter niet te joggen wanneer het slecht weer is, wanneer u geen zin hebt om te trainen of wanneer u moet rusten om een blessure te laten genezen. Infrarode thermische systemen zijn ook geschikt voor de opwarming voor het stretchen of voor u een inspannende activiteit doet. U kruipt gewoon in het infrarood thermisch systeem met uw kleren aan en laat de stralen door uw kleren gaan tot u begint te zweten. Nu bent u opgewarmd om te stretchen, skiën of rennen in koude omstandigheden, enz. Om maximaal stretchvoordeel te halen uit dit systeem hebt u een 40 minuten durende sauna nodig voor u stretcht. Onderzoek toont aan dat stretchen na een sessie van 
40 minuten in het infrarood thermisch systeem een permanente stijging van 0,5 % in flexibiliteit teweegbrengt. Zelfs een sessie van 20 minuten kan een tijdelijke verhoging van de flexibiliteit tot 10% teweegbrengen. Als opwarming zou een infrarood thermisch systeem moeten helpen om blessures te voorkomen en de mogelijkheid om uw trainingsprogramma te volgen of te genieten van een activiteit in de open lucht te versterken. Een infrarood thermisch systeem is ook perfect om op te warmen na een activiteit bij koud weer, vooral voor de bevroren plaatsen.

 

Relaxatie en genot: geen stress meer in de aangename warme temperatuur met verse lucht om het ademen te vergemakkelijken.

 

TIPS BIJ GEBRUIK

 

Let op: tip 1 hieronder heeft betrekking op elke andere infraroodsauna op de markt MAAR niet op een TheraSaunaTM! TheraSaunaTMgebruikt de enige gepatenteerde controle die de infraroodverwarming en -afkoeling automatisch regelt zodat u een constante stralingswarmte krijgt zonder de sauna te oververhitten.

 

1. Als u het infrarood thermisch systeem voor de eerste keer opstart, raden we u aan om de thermostaat tot het maximum te draaien en zo te laten. Vooraleer u het infrarood thermisch systeem gebruikt, moet u het een uur laten draaien met de deur open. Om de temperatuur in het systeem te regelen tijdens gebruik, gebruikt u het dakgat of het raam in de deur (door het open te zetten). Als u meer afkoeling nodig hebt, doe de deur dan open tot u voelt dat het aangenamer wordt. Door de thermostaat op het maximum te laten staan, krijgt u steeds output van de infraroodverwarmers in het systeem.

2. Drink iets voor en na de sessie. Water doet goed. Gebruik water van de beste kwaliteit. Een stukje fruit eten is goed om kalium te vervangen. Het typische Amerikaanse dieet kan fosfor vervangen dat verloren gegaan is tijdens het zweten. Magnesium kan worden aangevuld met groene bladgroenten of door een supplement. Enkele feiten over Gatorade: de 'energie' die Gatorade de spieren verschaft, is SUIKER. De 'vloeistoffen' zijn water. En de 'mineralen' zijn zout (110 mg natrium en 97 mg chloor), 25 mg kalium en 24 mg fosfor. Amerikanen hebben een eetpatroon dat al te veel zout en fosfor bevat. En veel mensen kunnen een beetje meer kalium gebruiken: in een EETLEPEL sinaasappelsap zit er meer dan 25 mg.

3. Als u een douche of een bad neemt voor de sessie met het infrarood thermisch systeem is het mogelijk dat u meer zweet, probeer het met en zonder eerst te baden of te douchen en kijk wat u het beste bevalt.

4. Gebruik minstens 2 tot 3 handdoeken. (A) Neem plaats op een handdoek die u meermaals gevouwen hebt en gebruik hem als kussen. (B) Gebruik een andere handdoek op de vloer om extra zweet te absorberen. (C) Een derde handdoek over uw knieën kan helpen om u meer op uw gemak te voelen en is handig om zweet af te vegen.

5. Bij de eerste tekenen van een verkoudheid of griep kan het nuttig zijn om meer saunasessies te doen. Hierdoor wordt uw immuunsysteem versterkt en het aantal virussen verminderd. Raadpleeg uw arts voor de juiste behandeling van deze of een andere ziekte.

6. Als u meer en meer gewend raakt aan de warmte, mag u de sessies verlengen tot 40 minuten of langer. Dat is nuttig als u zachte weefsels wilt opwarmen tot de optimale temperatuur voor het stretchen om een niet-elastische, blijvende verlenging te verkrijgen. U moet voldoende rehydrateren en uw mineralenbalans ondersteunen. Raadpleeg uw arts over uw individueel gebruik. Veel gebruikers zeggen dat ze zich beter voelen bij langere sessies, sommige zelfs bij sessies van anderhalf uur. En soms beëindigen ze hun sessie toch al na 30-40 minuten.

7. Om uw enkels en voeten efficiënter te behandelen, moet u hen omhoog brengen terwijl u in het infrarood thermisch systeem zit. Als u een specifieke plaats diep wilt opwarmen, moet u die plaats zo dicht mogelijk bij een van de verwarmers brengen.

8. Als u merkt dat uw huid uitdroogt door voortdurend gebruik van het infrarood thermisch systeem of als u maximaal ontgiftingsvoordeel uit het infrarood thermisch systeem wilt halen, kunt u best een olie van goede kwaliteit gebruiken (vb. Hain's organische canola-olie) en voeg 2 à 4 eetlepels per dag toe bij het eten. De essentiële oliën in deze producten zijn in de eerste plaats nodig voor de gezondheid van de huid en ook om het lichaam toe te laten opgeslagen toxines, vet en cholesterol te laten afvloeien.

Tips voor uw Health Mate infraroodcabine.

Gebruik uw IR cabine gedurende de eerste 4 weken maximaal 3 maal per week. Vanaf de vijfde week mag u uw sessies opdrijven tot dagelijks gebruik.

 

Een sessie bedraagt 30 minuten. Tijdens de sessie zal u zich steeds comfortabel en ontspannend voelen. Is dit niet, dan kan u best de temperatuur verlagen.

 

A_info/info_praktischetips.jpgDe te programmeren temperatuur schommelt tussen de 50° à 60°. De meest toegepaste temperatuur is 55°. Dit kan u best persoonlijk ondervinden. Voor meer resultaat naar spieren en gewrichten, kan u beter uw tijd verlengen dan uw temperatuur te verhogen.

Voordat u zich ontkleedt, zet u de cabine aan. Kies de gewenste temperatuur en stel de tijd in naar keuze. Hou rekening met een opwarmtijd van 15 à 20 minuten afhankelijk van de cabine.

 

U kan reeds plaats nemen in de cabine als de temperatuur 38° (onze lichaamstemperatuur) of meer bedraagt, of u kan later plaats nemen als de gewenste geprogrammeerde temperatuur bereikt is. Inmiddels is de cabine voorverwarmd.

 

U ontkleedt zich en drinkt een glas water. U kan naar wens 5 à 10 druppels Eucalytol (verkrijgbaar in elke apotheker) in de porseleinen verdamper toevoegen, zonder water!

 

Gebruik minstens 2 tot 3 handdoeken. Neem plaats op een handdoek die u meermaals gevouwen hebt en gebruik hem als kussen. Gebruik een andere handdoek op de vloer om extra zweet te absorberen. Een derde handdoek over uw knieën kan helpen om u meer op uw gemak te voelen en is handig om zweet af te vegen.

Neem iets ontspannends mee in de cabine, een leuk boek, ontspannende muziek... en neem plaats in de cabine. Neem een zittende houding aan. Infrarood warmte verplaats zich horizontaal. Het effect is optimaal wanneer het lichaam gelijkmatig door alle elementen verwarmd wordt. Na 10 à 15 minuten begint u te transpireren.

 

Elk lichaamsdeel dat naar uw mening wat extra warmte kan gebruiken mag u dicht tegen een van de elementen aanhouden zolang dit prettig aanvoelt.

Dep je regelmatig droog met een schone handdoek.

Drink ook tijdens uw infraroodsessie een glas water of neem een fles water mee in de cabine.

 

Als de door u gekozen temperatuur te hoog is dan kan u de voorziene ventilatieschuif in het plafond openen of u mag de deur openen en naar behoefte ventileren. Zolang de temperatuur niet onder de 45°C komt, zult u blijven transpireren.

 

Op het einde van de sessie veegt u uw zweet af en slaat u een handdoek of badjas om en laat u het lichaam ‘regeneren' tot u uitgetranspireerd bent.
Hierna neemt u een lauwe tot warme douche.

 

Om het verloren vocht aan te vullen en om de vrijgekomen afvalstoffen beter te elimineren, drinkt u na afloop voldoende water.

Voorop staat dat u zich altijd prettig moet voelen in de cabine. U moet dus altijd naar uw lichaam luisteren en mag een sessie afbreken wanneer u wilt.

 

Bij de eerste tekenen van een verkoudheid of griep kan het nuttig zijn om meer saunasessies te doen. Hierdoor wordt uw immuunsysteem versterkt en het aantal virussen verminderd.

 

Personen onder doktersbehandeling dienen altijd eerst hun arts te raadplegen.

 

naar boven

over photovoltaïsche zonne-panelen (PV)

Welke garantie krijg ik op mijn zonnepanelen?

Leveranciers van panelen geven doorgaans 25 jaar garantie op de opbrengst van de panelen.

Hoe voordelig is zonne-energie?

Een zonne-energiesysteem vraagt bij de opstart een behoorlijke investering. Daarom stellen veel mensen zich vragen rond het terugverdieneffect ervan. Toch wint u uw geld – mede dankzij de mooie steunmaatregelen van de overheid – op een redelijke termijn terug. Er is zelfs meer! Want vanaf nu keert de Vlaamse overheid u voor elk kilowatt-uur elektriciteit die u via zonne-energie opwekt 0,35 euro uit, en dit gedurende 20 jaar. Zo verdient u niet alleen uw investering terug, maar boekt u in die 20 jaar een behoorlijke winst, zonder enige inspanning! Land- en tuinbouwers hebben recht op een VLIF steun van 30%. Als bedrijf komt u bovendien in aanmerking voor een verhoogde belastingaftrek. Wanneer u een zonne-energiesysteem installeert, heeft u nadien bijna geen kosten meer aan toenemende milieuheffingen en stijgende energieprijzen.

Hoe milieuvriendelijk is zonne-energie?

Photovoltaïsche zonnepanelen zetten het licht en de energie van de zon via zonnecellen om in elektriciteit. Er komt dus geen uitstoot van schadelijke gassen of ander ongewenst afval bij kijken. Daarom wordt zonne-energie één van de belangrijkste duurzame energiebronnen in onze moderne maatschappij. Een zonnestroomsysteem met een oppervlakte van 24 m2 bespaart onze atmosfeer jaarlijks zo’n 1.000 kg aan CO-uitstoot.

Hoeveel elektriciteit kan een zonnepaneel opwekken?

De opbrengst van een zonnepaneel varieert uiteraard van de oppervlakte en de plaats waar het werd ingeplant. In Belgie leveren standaard zonnepanelen ca. 125 wattpiek per m², hoge rendementspanelen ca.136 wattpiek per m² en ca. 164 wattpiek per m² en dunne film panelen ca.60 wattpiek per m².

Hoe weet ik dat ik voordeel doe?

Met een zonne-energiesysteem verdient u geld zonder dat u het merkt. Wilt u toch weten hoeveel elektriciteit uw netgekoppeld systeem produceert? Dan kunt u een extra meter laten installeren om de opbrengst van uw zonnepanelen registreren. Uiteraard merkt u ook aan de meterstand van uw gewone elektriciteitsmeter dat u minder ‘gewone’ stroom verbruikt. Want uw elektriciteitsmeter loopt terug als uw zonne-energie niet meteen verbruikt wordt!

Heb ik ook stroom op een bewolkte dag?

Een zonnepaneel produceert ook elektriciteit als het bewolkt is. Het systeem werkt immers ook op diffuus indirect zonlicht dat de aarde bereikt door de bewolking heen. Daardoor zijn zonnepanelen ook in België rendabel en verdienen ze uw investering op termijn terug. Uiteraard ligt de opbrengst van uw zonnepanelen wel hoger als het wél in volle zon staat. Het is logisch dat ze meer energie opwekken op lange zomerdagen dan op korte winterdagen.

Heb ik stroom als de panelen niet naar het zuiden gericht zijn?

Bij voorkeur worden zonnepanelen zoveel mogelijk naar het zuiden gericht. Maar ook in westelijke en oostelijke richting wekken ze voldoende stroom op. Een oriëntatie naar het noorden is echter niet geschikt om zonnestroom op te wekken. Zonnepanelen kunnen gelukkig ook losstaand worden geplaatst.

Wat is de levensduur van een zonne-energiesysteem?

Een zonnestroomsysteem gaat minstens 25 tot 30 jaar mee. Bovendien vragen zonnepanelen weinig of geen onderhoud. Zelfs reinigen is niet nodig, want door de schuine opstelling en de afwerende laag reinigen uw zonnepanelen zichzelf. Bovendien zijn ze bestand tegen storm, hagel, sneeuw en zware vorst.

Kunnen zonnepanelen op elk dak geïnstalleerd worden

Zonnepanelen laten zich zonder problemen op haast elk dak installeren. Ze kunnen zowel op schuine als op platte daken worden geplaatst. Voor elk dak bestaat er een passende constructie. Ook is het mogelijk om losstaande zonnepanelen te installeren. Natec heeft voor elke situatie een gepaste oplossing in huis.

Zijn er aanpassingen nodig aan mijn woning of elektriciteitsnet?

Nee, de zonnepanelen kunnen op de pannen van uw dak worden geïnstalleerd. Er zijn geen aanpassingen nodig aan de dakconstructie of elektriciteitsinstallatie.
Alleen bij een plat dak is er wel een speciale verzwaarde opstelling nodig, die los op het dak komt te staan.

Loop ik met een zonnepaneel op mijn dak meer kans op blikseminslag?

De kans op een blikseminslag neemt NIET toe na de installatie van een zonne-energieysteem. Een zonnepaneel is zelfs als een extra isolatie te beschouwen.

naar boven

over energie : olie,mazout, gas, uranium

Raakt kernenergie ook uitgeput?

JA, want kernenergie wordt opgewekt door de splitsing van verrijkt uranium. Dit verrijkt uranium wordt gemaakt van ontgonnen uranium. En uranium is een zeldzaam produkt. Ook hier geldt de regel : OP = OP

Wanneer is de aardolie op?

De vraag naar olie neemt ieder jaar toe. Met de opkomst van China en India is daar de laatste periode nog eens een extra versnelling aan gegeven. De groei van de vraag over 2005 bedraagt, volgens cijfers van het Internationaal Energie Agentschap, 1,8 miljoen vaten ruwe olie per dag.

De jaarlijkse productie van olie – inclusief de groei – moet komen van oude en nieuwe oliebronnen in de wereld. Volgens de officiële cijfers van instellingen als het IEA hoeven we ons daar geen zorgen over te maken ; er zou nog genoeg olie over zijn om ons tot 2030 te voorzien.

Maar er zit een kink in de kabel. Een olieveld is geen onuitputtelijke bron. De jaarlijkse productie moet worden opgepompt uit bestaande bronnen die langzaam uitgeput raken en nieuwe bronnen die de oude moeten vervangen. Daar nu zit hem de kneep. Vanaf 1980 wordt er méér olie opgepompt dan er in nieuwe velden wordt ontdekt. Met andere woorden: we teren voornamelijk op de ‘oude’ voorraad.

Een spuitbus blijft op volle kracht spuiten totdat hij leeg is (hij gaat niet halverwege nog maar half zo hard spuiten). Veel mensen denken onterecht dat het met een olieveld ook zo werkt. Een nieuwe oliebron heeft een aanvankelijk grote druk en geeft dan een maximale productie. Dit duurt echter maar een bepaalde tijd. De volledige druk blijft gehandhaafd, totdat de helft van de voorraad in de bron opgesoupeerd is. Vanaf dat moment begint de druk af te nemen en daarmee ook de productie. Dit noemt men de productie-piek oftewel de Peak Oil. Met wat handigheidjes en toegepaste technologie (o.a. het injecteren van grote hoeveelheden water) kan men de druk nog wel kunstmatig opvoeren, maar het einde van de bron is onvermijdelijk; vanaf de piek zal de productie onvermijdelijk gaan dalen.

Het is geen controverse dat olievelden pieken. Iedereen is het erover eens, dat uiteindelijk àlle olievelden in de wereld hetzelfde lot ondergaan. Het is ook geen twistpunt, dat er wereldwijd al 18 olieproducerende landen hebben gepiekt. De VS bijvoorbeeld piekten al in 1970 en waren plotseling gedwongen om olie te importeren (vandaar de olie-crisis in de 70er jaren). Dichterbij en meer recent is het pieken van de Noordzee-velden, met als gevolg dat Engeland – dat de afgelopen 20 jaar voornamelijk zelfvoorzienend was – nu ook zelf moet invoeren. De afname van bestaande olievelden wereldwijd bedraagt op dit moment zo’n 5%, dat komt overeen met 1,14 miljoen vaten per dag. Die terugval moet worden opgevangen door nieuwe olievondsten.

Boven hebben we al gezien, dat de vraag over 2005 toeneemt met 1,8 miljoen vaten per dag. Met de terugval erbij moeten er per dag dus 2,9 miljoen vaten bijkomen. Over 2005 zal dat waarschijnlijk nog wel lukken; er zijn dit jaar 18 nieuwe projecten in gebruik genomen, die gezamenlijk ongeveer 3 miljoen vaten kunnen opleveren. Over 2006 zitten er echter nog maar 11 projecten in de planning, en die komen maar tot 2 miljoen vaten. Als de groei van de vraag dus aanhoudt (en dat gebeurt ook), dan gaat er volgend jaar dus een gat ontstaan tussen vraag en aanbod.

Maar dat is nog niet alles. De oliemarkt rekent voor een belangrijk deel op de productie in het Midden-Oosten. 65% van alle olie komt daar vandaan. De OPEC landen beweren tot vandaag de dag, dat ze het naderende ‘gat’ zullen kunnen opvangen met extra productie. Dit is waar de controverse over gaat: een hoop onafhankelijke geologen hebben grote twijfels over de productie-capaciteit in het Midden-Oosten. Waarschijnlijk zijn jarenlang hun cijfers mooier voorgesteld dan ze zijn, en er bestaan sterke vermoedens dat met name in Saoedie-Arabië de velden al hebben gepiekt of op het punt staan dit te doen. Als dat zo zou zijn, is Leiden in last. Vandaar, dat allerlei organisaties, tot aan de G7 toe, de druk opvoeren voor een onafhankelijk onderzoek naar de werkelijke cijfers.

Peak Oil betekent dus niet dat de olie in de wereld op is. Peak Oil betekent, dat we wereldwijd over de productie-top zijn. Statistisch gezien volgt de olie-productie een zogenaamde ‘bell curve’, zoals in onderstaande, grafiek wordt getoond :
2004scenario_400

Wanneer de curve begint is er meer olie dan er gevraagd wordt en zijn de prijzen laag, wanneer ze terugloopt wordt olie schaars en dus in toenemende mate duurder. De piek van de curve komt overeen met het moment, dat 50% van de voorraad is opgesoupeerd. Zogauw die piek is bereikt begint de olie-productie onvermijdelijk te dalen.

Het probleem is dus niet dat we geen olie meer hebben, maar dat we niet genoeg hebben om onze economieën draaiende te houden. Je zou het kunnen vergelijken met ons eigen lichaam, dat voor 70% uit water bestaat. Als je 100 kilo weegt, draag je dus 70 kilo water mee. Dat betekent niet dat je pas doodgaat als je al dat water tot de laatste druppel verliest. Uitdroging is al fataal bij vochtverlies van misschien 10 of 15%.
Hetzelfde geldt voor onze olie-afhankelijke economie: we hoeven niet onze totale olie-voorraad op te stoken voordat het misgaat. Een vraag- en aanbodkloof van 10 tot 15% is genoeg om het hele zaakje in te laten storten.

Zelfs de kleinste productie-val kan een enorm effect teweeg brengen. De olie-crisis in de 70er jaren bijvoorbeeld werd veroorzaakt door een productie-val van slechts 5%, en het zorgde ervoor dat de olie-prijs verviervoudigde. Hetzelfde gebeurde een aantal jaren terug in Californië met de gasprijzen; deze gingen ook met 400% omhoog na een productie-val van 5%.
Gelukkig waren deze laatste twee voorbeelden maar tijdelijk. Peak Oil is daarentegen permanent, want zo gauw de piek is bereikt, zal de productie jaarlijks met 3 tot 6% blijven dalen, jaar in, jaar uit.

Veel geologen verwachten dat 2005 het laatste jaar zal zijn van betaalbare olie en insiders uit de olie-industrie stellen dat de vraag- en aanbodkloof na 2007 onherstelbare vormen gaat aannemen. Natuurlijk is de voorspelling van data moeilijk, omdat niemand in de toekomst kan kijken, maar als je de tendenzen in de internationale (financiële en wetenschappelijke) pers volgt, dan wordt bijna algemeen verwacht, dat de oliepiek tussen 2007 en 2010 optreedt, en dit is in tegenstelling tot eerdere voorspellingen, die ons nog 20 of 30 jaar de tijd gaven.

Bron: LifeAfterTheOilCrash

Is windenergie, zonne-energie en pellets de oplossing?

Neen, alleen daarmee gaan we het ook niet redden, maar het zijn wel hernieuwbare energiebronnen die, zolang de zon schijnt, onuitputtelijk zijn.
Daarmee zijn ze een onderdeel van de oplossing en maken ze geen deel uit van het energie-probleem.

Wat is de veelbesproken energiecurve?

energycurvehistory3_op_800x203_400
De curve laat zien, op onze jaartelleing van het jaar 0 tot het jaar 4000, dat we op z├ę├ęr korte tijd, een kleine 200 jaar, alle aardolie hebben opgebruikt, die miljoenen jaren nodig hebben gehad om zich te vormen. De mensen voor de 19de eeuw kenden het product aardolie niet, de mensen na 2100 zullen het ook niet meer kennen, omdat het gewoon niet meer bestaat, OP=OP.